Molitvama, cvećem i zastavama uvijenim u crne trake, Japan se danas oprostio od Šinza Abea, političara sa najdužim premijerskim stažom, koji je ubijen na predizbornom skupu prošle nedelje.

Duga kolona ljudi formirala se ispred centralnog tokijskog budističkog hrama Zojoji, gde je održana pogrebna ceremonija.

Povorka sa telom bišeg japanskog premijera potom je prošla pored sedišta njegove Liberalno-demokratske partije i rezidencije premijera, gde su je primili aktuelni premijer Fumuio Kišida i drugi poslanici.

Povorka je prošla i pored zgrade parlamenta u koju je istaknuti japanski političar prvi put ušao kao mladi poslanik 1993. i zgrade vlade iz koje je vodio naciju u dva mandata kao premijer.

Abe je potom kremiran na privatnoj ceremoniji, kojoj su prisustvovali samo članovi porodice i bliski prijatelji, navodi Rojters.

Foto: Profimedia

 

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken u ponedeljak ujutru stigao je u Tokio na povratku iz jugoistočne Azije kako bi se oprostio od Abea, a ministarka finansija SAD DŽenet Jelen i potpredsednik Tajvana Vilijam Laj, došli su u privatnu posetu kao prijatelji porodice.

Francuski predsednik Emanuel Makron poslao je snimak saučešća objavljen na zvaničnom predsedničkom Tviter nalogu zemlje, nakon što je posetio japansku ambasadu u Parizu.

„Sećam se svih naših sastanaka i zajedničkog rada, posebno tokom moje posete Japanu 2019. godine. Izgubio sam prijatelja. Služio je svojoj zemlji sa velikom hrabrošću i odvažnošću", rekao je Makron.

Osumnjičeni ubica, uhapšen na licu mesta i identifikovan kao 41-godišnji Tecuja Jamagami, verovao je da je Abe pomagao versku organizaciju kojoj je njegova majka davala donacije, objavila je novinska agencija Kjodo, pozivajući se na istražne organe.

Foto: Tanjug/AP/Kyodo News

 

 

Japanski ogranak južnokorejske Crkve ujedinjenja, koja je poznata i kao Munova sekta, potvrdio je juče da je majka osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera članica te crkve, ali je negirao navode da je crkva od bilo koga tražila velike donacije.

Predsednik japanskog ogranka te crkve, Tomihiro Tanaka, rekao je da Abe nije bio član crkve, kao ni osumnjičeni za ubistvo Tesuja Jamagami, čiji su motiv za ubistvo, kako su pisali mediji, bile velike donacije njegove majke, i bankrot koji je usledio, navodi Rojters.

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".