Desetine kineskih gradova peku se na visokim temperaturama, a toplotni talasi tope krovove zgrada i puteva, dok je sparno vreme nateralo ljude u podzemna skloništa.

Do 11 sati u utorak 68 gradova - uključujući Šangaj i obližnji Nanjing - izdalo je crveno upozorenje, najviše u sistemu upozorenja na toplotne talase, predviđajući temperature veće od 40 stepeni tokom sledeća 24 sata.

Šangaj, koji se još uvijek bori sa sporadičnim žarištima covida-19, upozorio je svojih 25 miliona stanovnika da se pripreme za vruće vreme ovog vikenda. Od početka vođenja evidencije 1873. godine Šangaj je imao samo 15 dana sa temperaturama iznad 40 stepeni.

U gradu u južnoj pokrajini Jiangxi deo puta se zbog vrućine naborao i podigao najmanje 15 centimetara, pokazala je državna televizija. Nanjing, jedan od tri kineska paklena grada ozloglašena po vrućim letima, od nedelje je za stanovnike otvorio podzemna skloništa za vazdušne napade. Ratni bunkeri opremljeni su WiFi-jem, knjigama, vodom, čak mikotalasnim rernama. Grad je u utorak izdao crveni alarm.

U Čongking, drugom "paklenom gradu", krov jednog muzeja bukvalno se otopio, a tradicionalni kineski crepovi pucali su padajući dok je toplina otapala katran koji ih je držao na krovu. Grad je u ponedeljak objavio crveni alarm. Čongking je rasporedio kamione za prskanje vode kako bi rashladio puteve.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".