Monti Norman, kompozitor i tekstopisac u čijem opusu se nalazi i čuvena tema iz DŽejmsa Bonda, preminuo je u 94. godini, potvrdila je njegova porodica.


Kao dete letonskih imigranata, Norman je odrastao u istočnom delu Londona, gde mu je majka kupila prvu gitaru kada je imao 16 godina.

Pre nego što je prešao na film, komponovao je muziku za predstave pozorišta Vest End, poput Ekspreso Bongo i Slatka Irma, prenosi BBC na srpskom jeziku.

NJegova muzička tema o Bondu, naručena za film Doktor No - prvi u nizu ostvarenja o britanskom špijunu iz 1962, korišćena je u svim nastavcima.

Producent Kubi Brokoli zamolio je Normana da komponuje muziku za taj film, pošto ga je impresionirao njegov pozorišni muzički "CV".

Kompozitor je iskoristio jednu od svojih prethodnih kompozicija - „Bad Sign, Good Sign" urađenu za muzičku adaptaciju romana „Kuća za gospodina Bisvasa" pisca V.S. Najpola - i preradio je imajući na umu uglađenog špijuna.

Norman je takođe napisao „Underneath the Mango Tree" koja prati čuvenu scenu na plaži iz filma Doktor No sa Ursulom Andres i Šonom Konerijem.

DŽon Beri je uradio aranžman za temu Bonda, navodeći tako neke ljude da pretpostave da ju je on napisao, na Normanovo nezadovoljstvo.

Godine 2001. izveo je britanski list Sandej Tajms na sud zbog članka u kojem se navodi da on nije autor čuvene gitarske linije i dobio odštetu od 30.000 funti za klevetu.

U bogatoj karijeri Norman je takođe pevao sa poznatim bendovima i pojavljivao se u različitim šou programima zajedno sa Hari Sekombom, Piterom Selersom, Spajkom Miliganom i Tomijem Kuperom.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".