Britanski premijer Boris DŽonson, koji je podneo ostavku, rekao je da neće podržati nijednog kandidata za mesto premijera zemlje, jer "ne želi da potkopa ničije šanse", piše Skaj njuz.

- U toku je borba... Znate, ne bih želeo da potkopavam ničije šanse nudeći svoju podršku - rekao je DŽonson.

Ranije su svoje kandidature za mesto britanskog premijera izložili ministarka spoljnih poslova Liz Tras i britanski parlamentarac Reman Čišti.

Foto: Profimedia

 

Bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije  DŽeremi Hant i bivši ministar zdravlja Velike Britanije Sajid DŽavid takođe su najavili svoju nameru da se kandiduju za premijera Ujedinjenog Kraljevstva.

DŽonson, koji je zamenio Terezu Mej na mestu premijera 2019. godine, objavio je 7. jula da se povlači sa mesta premijera i šefa Konzervativne partije Velike Britanije. On će obavljati dužnost do imenovanja novog šefa Kabineta.

Niz ostavki u britanskom kabinetu počeo je prošle nedelje ostavkom dva ključna ministra u vladi Borisa DŽonsona - ministra finansija Rišija Sunaka i ministra zdravlja Sajida DŽavida. Nakon toga, zamenici šefova raznih ministarstava podneli su ostavke, uključujući zamenicu ministra za žene i ravnopravnost Kemi Badenok.

BONUS GALERIJA: Boris DŽonson - najsmešnije fotografije

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".