Ruskinja sa kazahstanskim pasošem Jelena Ribakina postala je nova šampionka Vimbldona nakon što je u finalu pobedila Tunižanku Uns DŽabir sa 2:1 u setovima (3:6, 6:2, 6:2).

Foto: Tanjug/AP

 

Posle nešto lošijeg starta i izgubljenog prvog seta (3:6), Ribakina je u drugom setu potpuno preuzela kontrolu nad mečom i ni u jednom trenutku nije ispuštala prednost. 

Drugi set je dobila rutinski rezultatom 6:2, a u istom ritmu je započela i treći set te je odmah oduzela servis protivnice.

Foto: Tanjug/AP

 

Inače, ovo je bio prvi put u istoriji da su se za titulu na Vimbldonu u ženskom singlu borile teniserke iz Tunisa ili iz Kazahstana. 

Ribakina je rođena u Moskvi pre 23 godine, ali igra pod zastavom Kazahstana. Trenutno se nalazi na 23. mestu na WTA listi. 

 

Pre finala mlada teniserka se našla na udaru britanskih novinara koji su insistirali da priča o njenoj promeni državljanstva. 

Kako je tada navela, za takav potez se odlučila jer nije bila zadovoljna visinom pomoći koju je dobijala od Ruske teniske federacije. 

 

 

Jedno od postavljenih pitanja bilo je i da li se oseća kao da predstavlja Rusiju na Vimbldonu?

- Već sam odgovarala na ta pitanja. A ponoviću i sada. Već duže vreme igram za Kazahstan. I zaista sam srećna zbog toga. Verovali su u mene i ne postavlja se pitanje kako se osećam. Igrala sam i na Olimpijskim igrama i Fed kupu – rekla je tada Ribakina.

Foto: Tanjug/AP

 

Ipak, to Britancima nije bilo dovoljno te su nastavili u sličnom stilu. Sledeće pitanje je bilo da li se oseća i dalje kao Ruskinja, s obzirom da je rođena u Moskvi, glavnom gradu Rusije. 

- Šta vam to znači kako se osećam? Zašto pominjete Rusiju? Došla sam ovde da igram na najvećoj pozornici. Saosećam sa onima koji nisu mogli da dođu ovde, ali ja sam ovde samo da bih igrala - odlučno je rekla Ribakina. 

Podsetimo, Vimbldon je ove godine zabranio učešće ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama zbog ruske specijalne operacije u Donbasu. 

BONUS GALERIJA: Atraktivna izdanja Ane Ivanović

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".