Ruskom invazijom na Ukrajinu bitno su izmenjene globalne okolnosti, s pogubnim posledicama ne samo za Ukrajinu, već i za sve nas u Evropi, rekao je u subotu hrvatski premijer Andrej Plenković otvarajući međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum.

Na 15. izdanju međunarodnog Dubrovnik Foruma učestvuje 40-ak ministara, pomoćnika ministara, državnih službenika uglavnom iz zemalja južne, jugoistočne i srednje Evrope, ali i predstavnici nekih evropskih institucija, međunarodnih organizacija te poslovnog sektora.

- Rat koji je pokrenula Rusija ima pogubne posledice ne samo za Ukrajinu, već i za sve nas u Evropi (...). Ovo su vrlo nesretne okolnosti za gospodarstvo, energetiku i krizu s hranom koja je u punom zamahu - rekao je Plenković.

- Veliki rast cena energenata stavio nas je u položaj kad moramo delovati zajednički i intervenisati nacionalno kako bi naše industrije imale dovoljno izvora energije te kako bi domaćinstva mogla spojiti kraj s krajem - dodao je.

Rekao je kako je hrvatska Vlada stoga donela paket u vrednosti od pet milijardi kuna kako bi pomogla domaćinstvima te malim i srednjim poduzećima.

- Podržali smo Ukrajinu politički, diplomatski, ekonomski, finansijski i vojno i tako ćemo činiti i dalje s našim partnerima i saveznicima na Zapadu, a takođe smo pružili utočište za više od 20.000 ukrajinskih izbeglica - rekao je Plenković.

Foto: Profimedia

 

- Naša politička potpora, koju smo pokazali davanjem toj zemlji status kandidata za EU, na Evropskom veću pre dve nedelje, bila je kruna naših napora zajedno s našim prijateljima, prema Ukrajini - istakao je.

Mere koje su preduzete prema Rusiji su, kako je rekao, bile "brze, jake i rigorozne", ističući važnost međunarodnog prava.

- Međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava je važan. Ovo je u suštini sukob između demokratija i autoritarnih režima i moramo znati da je to ključ onoga čemu trenutno svedočimo -  rekao je Plenković.

Po njemu, više je faktora koji upućuju zašto je Rusija napala Ukrajinu u tačno određenom trenutku.

- Moramo reći da povlačenje iz Avganistana nije bilo najdostojanstvenije. U očima onih koji prate igre moći na međunarodnom nivou to je, bez svake sumnje, bio znak slabosti - rekao je Plenković.

Takođe, nastavio je, političke turbulencije i prioriteti među velikim silama bili su usmereni na druga pitanja.

- SAD je bio više usredotočen na odnose s Kinom, a u Nemačkoj smo svedočili kraju ere kancelarke Angele Merkel i formiranju nove koalicijske vlade, dok je Velika Britanija izlaskom iz EU-a promenila svoj međunarodni položaj - rekao je Plenković, podsetivši da se ponovio isti scenario kao s invazijom na Gruziju 2008. u vreme oko Letnjih olimpijskih igara u Pekingu.

foto: Printskrin/Jutjub/ CROPIX

 

- Invazija na Ukrajinu desila se opet u vreme Olimpijskih igara u Pekingu, ovaj put zimskih - dodao je.

Upozorio je da zbog rata u Ukrajini već svedočimo nestašici hrane u Africi, što će dovesti do daljeg slabljenja i destabilizacije ranjivih država.

- Posledice će biti siromaštvo i glad te novi valovi migracija od kojih će mnogi voditi prema Evropskoj uniji -  rekao je hrvatski premijer.

(Jutarnji list)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".