Vesna Zmijanac bila je seks-simbol osamdesetih i početkom devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji. Skoro da nema muškarca koji nije uzdisao za njom, koji je nije poželeo, a imali su je samo oni koje je ona birala. Jedan od onih, tvrde svedoci iz tog perioda, bio je i Rade Ćaldović Ćenta, s kojim je, kako kažu, bila u tajnoj ljubavi.

Opasan momak, koji nije harao samo na prostoru bivše Jugoslavije već je bio strah i trepet u Evropi, voleo je Vesnu. Osim njenog atraktivnog izgleda, privukao ga je njen mangupski stav. Ona o ljubavi s njim nikad nije javno pričala, ali jeste o druženju s mnogim žestokim momcima.

Foto: Milena Anđela

 

- Voleli su me i ja sam njih volela. Poštovali su me, i ja sam njih. Često su bili galantni prema meni. Jednom sam dobila pun gepek šanirane garderobe na poklon. Bila sam im drugar i u piću i u kocki. Znala sam da uz njih i s njima spiskam za jedno veče celu moju zaradu. Sad mi je ostalo samo sećanje. Svi su mrtvi, izjavila je jednom prilikom Vesna.

O Ćenti je ćutala, ali koliko mu je bila draga otkrio je Kristijan Golubović u intervjuu za Svet.

- Ona je dosta radila u Nemačkoj i nekoliko puta me je molio pokojni Ćenta da intervenišemo za nju jer su gazde klubova znale da je ne plate. Ćenta je baš bio dobar s njom, on nam je pričao da je luda, začas može da se potuče, da ne da na sebe. Bila je spremna na sve. Bila je okružena mangupima. Ja sam išao u Štutgart na Ćentin zahtev da joj pomognem da naplati nešto i pohapsili su nas jer nas je taj gazda prijavio za iznudu novca. Ćenta je uvek lepo pričao o Vesni. Ona mu je jednom prilikom rekla: "Ako ti ne možeš ovo da mi završiš, ja ću lično dići lokal u vazduh, jer taj novac sam krvavo zaradila", rekao je Kristijan i nastavio:

- Ja nisam verovao da je toliko luda, ali kaže mi Ćenta: "Krile, nemaš pojma koliko! Opasna je."

A da jeste opasna, uverio se i njen nekadašnji partner, na koga je navodno pucala 1998. godine jer je na silu pokušao da joj uzme novac. U pitanju je bilo 100.000 tadašnjih maraka, koje joj je dao da otvori svoju televiziju, ali je ona većinu novca navodno uložila u kuću na Bukulji. Tražio je da mu vrati pare, ali ona je odbijala govoreći, pisali su mediji, da je to bio poklon, a ne pozajmica. A kad joj je on jedne noći upao u kuću s namerom da na silu uzme pare ili nakit, ona ga je zatekla kako pretura po stvarima i u strahu za život, kako se pisalo, dograbila je pištolj i ispalila dva metka. Za to nikad nije odgovarala.

Vetar u leđa Vesni su davali upravo opasni momci s kojima je bila bliska, posebno Ćenta. Bio je deo ekipe LJubomira Magaša, zvanog LJuba Zemunac, s kojim je odrastao, a posle čijeg ubistva je postao "kum" jugoslovenskog podzemlja. Bio je blizak i sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, s kojim je harao Nemačkom i Švedskom.

Ćenta je bio osuđivan za iznudu, razbojništvo, nemačka policija ga je teretila za 37 različitih krivičnih dela, ali je većina odbačena zbog nedostatka dokaza. Odležao je tri godine i četiri meseca zbog reketiranja vlasnika jednog kockarskog kluba.

Ubijen je u noći između 14. i 15. februara 1997. ispred Kluba književnika, zajedno sa svojom devojkom, kumom Cece Ražnatović, voditeljkom Majom Pavić. Pričalo se da je njegova likvidacija plaćen 220.000 maraka.

Po izlasku iz kluba "F6" seli su u automobil, a iz drugog vozila je otvorena paljba. Pogođen je sa četiri metka u grudi, a Maja jednim u grudi i jednim u čelo. Bila je kolateralna šteta, ubijena je jer je bila svedok, a sumnjalo se da je možda i poznavala ubicu.

Prema policijskim izvorima, ubistvo je izveo Milan Roganović Rogo, žestok momak poreklom iz Crne Gore, ali su to ostale neutvrđene informacije, jer je i Rogo ubijen samo nekoliko meseci posle Ćente, 7. juna 1997. godine.

(Kurir)

BONUS GALERIJA: Retrospektiva Lepe Brene

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".