Portparol vojske Francuske rekao je da zbog odluke Alžira neće biti velikih posledica po njene operacije u regionu Sahel.

Alžir je u nedelju opozvao ambasadora u Parizu, navodeći kao razlog komentare francuskog predsednika Emanuela Makrona.

List Mond je prethodno preneo Makronovu izjavu da je političko-vojni sistem u Alžiru revidirao istoriju perioda kolonizacije, zasnivajući je na mržnji Francuske.

Nagla eskalacija napetosti usledila je i nakon odluke Francuske da smanji broj viza izdatih ljudima u Severnoj Africi, uključujući Alžir, jer tamošnje vlade odbijaju da prihvate migrante prognane iz Francuske.

Alžir je stekao nezavisnost od Francuske 1962. godine posle osmogodišnjeg rata. Vladajuća elita Alžira od sticanja nezavisnosti uglavnom je bila sačinjena od veterana tog rata.

Francuska ima oko 5.000 vojnika u Sahelu, južno od Alžira, gde se sa snagama više država tog regiona bore protiv islamskih ekstremista, uglavnom u Maliju i Nigeru.

Mešanje u unutrašnje stvari Alžira

Francuski list "Le Mond" u subotu preneo je komentar francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je rekao da Alžir ima “zvaničnu istoriju koja je potpuno revidirana”.

U daljem komentaru izjavio je da se ova istorija - ne zasniva na istinama već na diskursu mržnje prema Francuskoj - navodi se u listu "Le Mond".

- Da li je pre francuske kolonizacije postojala alžirska nacija - upitao se Makron, kako je navedeno u listu.

Komentari su predstavljali - nedopustivo mešanje u unutrašnju politiku Alžira i bili su nepodnošljiva uvreda Alžircima koji su poginuli boreći se protiv francuskog kolonijalizma - navodi se u saopštenju alžirskog predsjedništva.

- Zločini kolonijalne Francuske u Alžiru su nebrojeni i uklapaju se u najstrože definicije genocida - dodaje se u saopštenju.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".