Konstrakta je lično primila nagradu i zahvalila se na njoj na zatvaranju 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, saopštili su danas organizatori manifestacije.

Predsednik Društva arhitekata Beograda Ivan Rašković istakao je da su dodelili "počasno priznanje ličnosti koja svojim delovanjem i umetničkim radom promišlja teme kao što su savremenost, kritičnost i odgovornost, koje su imanentne i arhitekturi".

Prema njegovim rečima, Konstrakta je "autentična stvaralačka ličnost koja ima i arhitektonske nazore i posredno preporučuje arhitektonsku kulturu".

- Priznanje ovoj ličnosti govori i o profilu i karakteru nagrade. Ovim priznanjem zahvaljujemo joj se na doprinosu i kreativnom promišljanju, i inspiraciji za autentično delovanje - naveo je Rašković.

Članica organizacionog tima BINA Danica Prodanović najavila je da manifestacija nastavlja svoje aktivnosti na jesen, i organizuje izložbu u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Nišu.

Prema njenim rečima, uskoro počinje i novi evropski projekat LINA koji će "predstavljati jedan novi prostor za mlade arhitekte, one koji dolaze".

BINA je održana od 26. maja do 7. jula, a u fokusu manifestacije bilo je predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu - Mis van der Roe (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

BINA je bila i suorganizator izložbe "Nikola Dobrović - pod zastavama modernih pokreta" posvećene 125. godišnjici rođenja velikana naše arhitekture.

Foto: Profimedia

 

U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je i studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba, a konkursni radovi studenata bili su postavljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici.

Na BINA izložbi "Ponesi svoj projekat” tradicionalno su predstavljeni mladi autori na početku karijere, ovog puta "Modelart Arhitekti" iz Novog Sada, a "Nagrada Piranesi" predstavljala je reviju recentne arhitekture iz regiona uz veliki broj najboljih studentskih radova.

Kao i prethodnih godina BINA je, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovala i radionicu pod nazivom "Zajedničko planiranje bloka 37", održane su i tradicionalne BINA šetnje Beogradom i drugi programi.

BONUS GALERIJA: Konstrakta tokom takmičenja - Beovizija i Evrovizija

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".