Kada je Boris DŽonson danas najavio ostavku na mesto premijera, mnogi su zaključili da će sebe ostaviti bez posla i krova nad glavom, ali očigledno je da DŽonson ima plan B sa kojim bi mogao brzo da se obogati.

Pre nego što je došao na funkciju, procenjuje se da je zaradio oko 830.000 funti za svoje novinske kolumne, knjige, govore i TV nastupe. Čak je jednom pomenuo 250.000 funti koje je dobio za svoju kolumnu u britanskom dnevnom Telegrafu, nazivajući to sićom, prenosi Gardijan.

Bivši pomoćnik Dominik Kamings ranije je rekao da je lider konzervativaca uvek planirao da odustane i ode posle sledećih izbora pokušavajući  da "zaradi novac, zabavljajući se".

Po svemu sudeći, DŽonsonu novac više neće problem. DŽajls Edvards, autor knjige Bivši ljudi, intervjuisao je brojne bivše lidere i rekao da DŽonson može da očekuje ozbiljan novac.

Foto: Tanjug/AP

 

- Bivšim liderima se nudi sve što se može zamisliti za honorare koji ne mogu biti ništa drugo do ekstravagantni - rekao je on za Gardijan.

NJegova prethodnica Tereza ​​Mej zaradila je više od 2,1 miliona funti otkako je otišla sa funkcije pre tri godine. A s obzirom na duži period Borisa na funkciji, on bi potencijalno mogao da ima mnogo veću zaradu - posebno u SAD, gde se poredi sa Donaldom Trampom.

Uobičajene cene za govornika slavnih su oko 100.000 funti po govoru. Samo 10 takvih godišnje i Boris već ima odličnu zaradu.

Zaista, u razgovoru za Gardijan, jedan od Borisovih biografa, Tom Bauer, tvrdi da su političaru 'finansijeri koji finansiraju torijevsku stranku' rekli da on "ne treba da brine o novcu; da je njegova buduća zarada zagarantovan, kao i da bi mogao da uzme sve kredite koji mu trebaju po veoma niskim stopama.”

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".