Boris DŽonson podneo je ostavku i više neće obavljati funkicije britanskog premijera i lidera Konzervativne stranke.

Vladu, sada već bivšeg, premijera nedavno je pogodio skandal nakon što je Kris Pinčer, jedan od funkcionera DŽonsonove stranke napustio pomenutu partiju, podnevši ostavaku, i dobijajući suspenziju od strane Konzervativaca zbog incidenta u kom je alkoholisan pipao dvojicu muškaraca na jednom događaju.

DŽonson se prvobitno protivio njegovoj suspenziji, da bi na kraju ipak popustio u tome.

Međutim, to nije jedina kontroverzna situacija koja se, bar delimično, vezuje za DŽonsona i njegova vladavinu.

Nadležni organi u Velikoj Britaniji kaznili su DŽonsona zbog kršenja Kovid zakona u Dauning stritu, mestu gde živi i radi britanski premijer, s obzirom na činjenicu da su se na toj lokaciji održavale proslave dok su u celoj cemlji na snazi bile restriktivne mere protiv korona virusa, dodajući pri tome još jedno neobično dešavanje u kom su nedaleko od njegovog kabineta pronađeni tragovi kokaina, što dobija na težini ako se u obzir uzme DŽonsonov intervju u kom je priznao da je konzumirao tu nelegalnu supstancu.

Među 11 pomenutih lokacija u britanskom parlamentu, na kojima su preko testova za registrovanje droge utrvrđeni tragovi nelegalne supstance, nalazi se i tolaet koji je u neposrednoj blizini DŽonsonove kancelarije.

Da pomenuti incident bude još senzacionalniji doprinosi to što je britanski premijer je u intervjuu 2007. godine priznao kako je jednom prilikom konzumirao kokain.

- Probao sam to na fakultetu i sećam se toga. Nisam osetio nikakav psihoaktivni ili bilo koji drugi efekat - rekao je pre 15 godina DŽonson za britanski DŽi-Kju magazin.

Foto: Tanjug/AP

 

 

U daljem razgovoru on je istakao kako ima i iskustva sa uživanjem marihuane.

- Sa tim sam imao susreta u periodu pre fakulteta - naveo je on, dodajući da je smešno to što je konzumaciju znatno smanjio na univerzitetu.

DŽonson je tada rekao kako je u vezi marihuane bio dosta liberalan, ali da se ona dosta razlikovala u periodu kada ju je koristio i u vremenu kada je davao ovaj intervjuu (2007. godine). On je napomenuo da je droga izrazito loša stvar i da ne želi da njegova deca to probaju.

Na pitanje novinara Pirsa Morgana da li bi se i sada (u periodu kada je rađen intervjuu) koristio drogu, sadašnji britanski premijer je odgovorio da ima dovoljno jake "droge" u svom sistemu - adrenalin i tako dalje.

Foto: Liam McBurnez/Tanjug/AP

 

 

Boris DŽonson je 2019. godine postao premijer Velike Britanije, da bi danas podneo zvaničnu ostavku sa te funkcije.

 BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".