Konferencija, prva takve vrste, uključivala je "postizanje organizacione i ideološke konsolidacije partijskih redova u svakom pogledu" i jačanje liderske uloge stranke, saopštila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Skup je bio fokusiran na kadrove odeljenja za „Usmeravanje partijskog života“ (PLG), što je moćno unutarstranačko telo koje prati i kontroliše lojalnost zvaničnika i članova partije širom zemlje.

Uobičajene metode PLG su redovni sastanci "samokritike", na kojima se od pojedinaca traži da razmisle o svom postupanju i da se suoče sa kritikom drugih članova.

PLG je odgovoran i za prenošenje instrukcija od viših rukovodilaca i igra važnu ulogu u odabiru kandidata koji učestvuju na izborima u Severnoj Koreji.

U napomeni na konferenciji, Kim je nazvao ovo odeljenje "krvnim sudovima i nervima" koje čvrsto povezuju lokalne partijske organizacije sa centralnim komitetom i idejama i politikom stranke, izvestila je KCNA.

Kim sve češće održava ovakve sastanke u cilju jačanja kontrole u zemlji, kojom vlada od 2011, a stručnjaci tvrde da aktuelne mere protiv pandemije kovid 19 dodatno pomažu njegovoj autoritarnoj vladi da nametne nove kontrole u sve sfere društvenog života, prenosi Rojters.

Severna Koreja se trenutno bori sa višestrukim krizama, uključujući prvu priznatu epidemiju kovid-19, ekonomske posledice međunarodnih sankcija i vremenske nepogode kao što su visoke temperature i poplave, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".