Preminula je 1994. godine, u 82. godini u Beogradu, a samo nekoliko meseci pre toga prestala je da se bavi profesijom koju je obožavala.


Snimila je preko 90 filmova u periodu od 1951-1993. godine, a i danas svi pamtimo njene replike iz "Tesne kože", "Davitelja" i mnogih drugih ostvarenja. Rođena je u Zemunu, a jedini spomen na nju je nedavno upisano ime na stepeništu na Kalvariji. Po njenom životu mogao bi da se snimi filim koji bi iza sebe ostavio mnoga holivudska maestralna dela.

Foto: Arhiv Novosti

 

Odbivši da nosi žutu traku kojom su fašisti obeležavali Jevreje, Bela Roksel Frajnd, tada već prvakinja Srpskog narodnog pozorišta, čitavog rata provela je skrivajući se od Gestapoa. Stalno menjajući prebivalište, noći je provodila po palankama i selima između Beograda, Zemuna, Novog Sada.

U periferijsku udžericu kod Magde, sitne nepismene žene, jedne večeri upala je u racija. Dok su nacisti lupali na vrata, Bela se pogledala u ogledalo i shvatila da joj je kosa u trenu potpuno pobelela. Tako je, u svojoj trideset i nekoj godini, osedela jedna od naših najvećih glumica Rahela Ferari - izvod je iz pozorište predstave "Rahelina kutija" koja je pre nekoliko godina oživela ovu slavnu glumicu u "Jugoslovenskom dramskom pozorištu" i bio je ovo sjajan omaž umetnici koja od svog sna nije odustajala ni kada se suprostavila nemačkim vojnicima kako bi preživela ratne godine.

Foto: Arhiv Novosti

 

- Muvala sam se po periferiji, tražila gde da prespavam. Saznala sam da jedna žena izdaje sobu. Nije ni pitala ko sam i šta sam . A gazdarica cele kuće stalno me je opominjala da se prijavim i upišem u knjigu. I, jedne večeri oko deset sati, a u sedam je već bio policijski čas, zaustavio se automobil pred kapijom. Racija, pitaju gazdaricu koga sve ima. Ona kaže imam ovoga i onoga i jedna se tu danima muva, a nikako da se prijavi. Bila sam već legla. Čujem da idu prema sobi. Ustajem, ogrnem se i kažem sebi: "Sad je gotovo. Ali, drži se do kraja elegantno!". Priđem ogledalu i vidim da sam za tih nekoliko trenutaka osedela. Kucaju, ja otvaram, Traže legitimaciju, srećpm, nekoliko dana ranije uspela sam da dobijem legitimaciju i sa izmenjenim imenom umesto Rahela - Ruža. Kažem im da sam Ruža Ferari i da sam glumica - rekla je Rakel i dodala:

Foto: Jutjub printskrin

 

- Gledaju me nepoverljivo i pitaju što se nisam prijavila. I onda ne znam ni sama kako mi je malo na pamet, odgovorim: "Svaki dan se spremam ali, znate, čekam aganžman u Pančevu. Treba da mi pošalju telegram iz pančevačkog pozorišta". I ja tako govorim, oni me čudno gledaju, kad se otvaraju vrata kuhinje i ja vidim svoju prijateljicu Smilju. Policijski čaš je ne znam kako seusudila da dođe, a ona s vrata: Ružo kaži dragička, dobila si angažman, stigao je telegram! Hajde, odmah pođi kod mene da prespavaš, pa ujutru odmah u Pančevo". Ja počnem da skačem kao od radosti, i kažem ovima iz policije: "Baš ste mi talični, dobila sam angažman!" Zgrabim kaput i legitimaciju, i izletim iz kuće. Oni svi ostanu zabunjeni. Smilja i ja trčimo, trčimo preko bašti i plotova i, kad smo malo odmakle, ja je pitma otkud ona. Objašnjava mi da je od komšije koji je radio u policiji saznala za raciju. Kako je baš smislila Pančevo ne znam. Sve to sada liči na bajku, košmar, na ružan san.

BONUS VIDEO:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".