Dugi letnji dani i tople večeri, pored toga što ljudima omogućavaju duži boravak i bavljenje mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom, sa sobom nose i određene neugodnosti poput susreta sa različitim insektima koji su u ovo doba godine najaktivniji - a to su komarci, krpelji, pčele, ose, stršljeni, bumbari i dr.

Ove godine dolazak leta u naše krajeve propraćen je velikom vlagom i količnom padavina koje pogoduju razmnožavanju insekata, pre svega komaraca, navodi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Početni kontakt sa insektom može biti bolan i praćen je reakcijom na otrov koji u kožu ulazi kroz usta ili žaoku insekta.

Foto: Profimedia

 

 

Ukoliko ste ugriženi ili ubodeni, uglavnom možete da vidite ili osetite insekta na vašoj koži tokom napada. Neki ljudi ne primećuju insekte i nisu svesni ugriza ili uboda dok se ne pojavi neki od sledećih simptoma i znakova:

-otok,
-crvenilo,
-bol u oštećenoj koži ili mišiću,
-svrab,
-osećaj vrućine na ili oko mesta uboda ili ujeda,
-utrnulost ili peckanje u pogođenoj zoni.

U najvećem broju slučajeva ubodi i ujedi insekata izazivaju blaže reakcije, koje prolaze  u roku od par sati ili dana, ne ostavljajući posledice. 

Međutim, u  nekim slučajevima, kod posebno  osetljivih osoba,  ubod pčele, ose ili stršljena može izazvati  jače alergijske reakcije koje mogu biti opasne po život, dok su komarci mogući  prenosioci  različitih zaraznih bolesti poput groznice Zapadnog Nila i sl. Takođe, ujed zaraženog krpelja može dovesti do Lajmske bolesti, koja, ukoliko se na vreme ne uoči i ne leči, može  imati ozbiljne posledice.

Ko je u povećanom riziku od uboda i ujeda insekata?

Kontakti sa insektima se ne mogu  u potpunosti izbeći  i svako od nas može  biti uboden ili ujeden. Osobe koje provode više vremena na otvorenom, naročito u ruralnim i šumovitim sredinama, su u većem riziku od ovih neprijatnih situacija, a kod dece i starijih osoba se češće javljaju ozbiljnije reakcije na ujede i ubode.

Kako se zaštititi?

Pridržavanjem nekih osnovnih saveta možete znatno smanjiti rizik i zaštititi sebe i svoje  najmilije  od uboda i ujeda insekata:

1. NEKA VAŠE OKRUŽENJE BUDE BEZBEDNO

-Izbegavajte blizinu mesta na kojima se insekti razmnožavaju i roje - stajaće vode u prirodi (bare, močvare, kanali i sl.) ili dvorištima (bazeni, česme), cvetajuće bašte, kompost, kante i kontejnere za smeće.
-Izbegavajte da prolazite ili boravite blizu gnezda insekata - veća je verovatnoća da će vas insekti napasti ukoliko se osete ugroženim, tako da je veoma važno  ne dirati njihova gnezda. Mesta gde insekti najčešće prave svoja gnezda i košnice su trulo drveće, panjevi, stare automobilske gume, kante i kontejneri za smeće, ili su ona ukopana u zemlju.
-Ispraznite posude i isušite nepotrebne barice u vašem dvorištu ili  okolini kuće.
-Postavite zaštitne mreže na prozore i vrata od dvorišta/terase, i redovno proveravajte njihovo stanje.
-Uklonite gnezda i košnice insekata, naročito u blizini mesta gde deca borave i igraju se. Gnezda nikada nemojte uklanjati sami, već zatražite pomoć stručnjaka za dezinsekciju!
-Pažljivo uklonite i  sve mrtve insekte jer su njihove žaoke opasne i nakon što insekt ugine.

2. PRAVILNO PONAŠANJE JE VEOMA VAŽNO

Ukoliko se nađete u neposrednoj  blizini  opasnog insekata veoma je važno da ostanete smireni  i lagano se udaljite od njega.  Ne pokušavajte da ga oterate mahanjem, udarcem, ili da bežite jer će ga buka i nagli pokreti dodatno razdražiti. Veoma je važno da  i decu naučite kako da se ponašaju pri susretu sa opasnim insektima.

3. VODITE RAČUNA O ODEĆI I OBUĆI

Tokom boravka u prirodi nosite adekvatnu obuću. Iako obuća  otvorenih prstiju ili peta, poput sandala ili papuča, pruža veći komfor tokom vrelih letnjih dana,  zatvorena obuća poput patika i cipela pruža znatno bolju zaštitu  od insekata.

Prekrijte izložene delove tela. Dugi rukavi i nogavice, čarape i kapa pružaju veći stepen zaštite od svih insekata, naročito  kada se krećete  kroz visoko rastinje ili travu.

Izbegavajte jarke boje i dezene. Imajte na umu da odeća jarkih boja poput žute, narandžaste, crvene i roze, i cvetni dezeni, privlače insekte, naročito pčele, ose i stršljene, jer je često mogu zameniti za cvet i nehotice vas ubosti.  Neutralne boje kao što su  bela, zelena i svetle nijanse braon su znatno manje primamljive insektima.

4. KOZMETIKA TAKOĐE  PRIVLAČI INSEKTE

Izbegavajte korišćenje kozmetičkih preparata (parfema, krema, mleka za telo) i proizvoda za ličnu higijenu (sapuni i sl.) sa jakim mirisima, jer oni privlače insekte.

5. VODITE RAČUNA ŠTA JEDETE  I KAKO ČUVATE HRANU U PRIRODI

Miris hrane  privlači insekte. Slatkiši, sladoled, voće, zaslađena pića, lubenica i tunjevina samo su neke od vrsta namirnica  primamljivih insektima.  Budite pažljivi kada konzumirate ove i slične namirnice.

Foto: Profimedia

 

 

Hranu  i piće pokrijte kada obedujete na otvorenom - ose i pčele mogu ući u otvorene flaše ili limenke iz kojih pijete.

6.PO POVRATKU IZ PRIRODE SE OBAVEZNO PREKONTROLIŠITE

Nakon povratka iz prirode, obavezno pregledajte kosu, poglavinu, vrat, pregibe i celokupnu kožu tela svih članova porodice koji su boravili u prirodi, uključujući i krzno kućnih ljubimaca, kako vam ne bi promakao neki neželjeni gost, poput krpelja. Zamolite nekoga od ukućana da detaljno pregleda i vas.

7. OPREZ I U KOLIMA

Budite oprezni i u saobraćaju, naročito na putovanjima – ukoliko primetite da u predelu kroz koji vozite ima dosta insekata preporuka je da prozore držite zatvorenima. Imajte na umu da insekt može uleteti u kabinu vozila, uznemiriti putnike i  dekoncentrisati vozača.

Foto: Profimedia

 

 

8. ZA NEKE INSEKTE I DOBA DANA JE VAŽNO

Trudite se da izbegavate boravak napolju u  doba dana kada je aktivnost komaraca najveća (u ranim jutarnjim i večernjim satima).

9. POSEBAN OPREZ KAD PUTUJETE VAN ZEMLJE

U nekim delovima sveta insekti mogu  prenositi ozbiljne bolesti  poput malarije  i shodno tome putovanje  u inostranstvo, naročito u toplije krajeve, zahteva  poseban oprez i mere.

Pre  putovanja:

• Detaljno se raspitajte o potencijalnim  rizicima  u zemlji u koju putujete

• Proverite da li su vam potrebne vakcine (one  mogu da spreče neke bolesti   koje prenose insekti,  kao što je žuta groznica i sl.)

• Razgovarajte sa svojim lekarom o svim dodatnim merama opreza i lekovima koje ćete možda morati da ponesete - na primer, ako posećujete oblast gde postoji rizik od malarije, možda ćete biti savetovani da ponesete mrežu protiv komaraca i uzmete tablete protiv malarije kako biste je izbegli.

10. UPOTREBA  PREPARATA KOJI ODBIJAJU INSEKTE  

U današnje vreme postoji veliki broj različitih sredstava, tzv. repelenata, koji nanošenjem na kožu ili odeću (sprejevi, losioni, maramice, i sl.), isparavanjem ili sagorevanjem (tablete, tečnosti, spirale i sl.) ili ispuštanjem zvučnih talasa visokih frekvencija  (različiti ultrazvučni aparati)  sa različitom efikasnošću odbijaju  insekte, pre svega komarce, sa tela ili iz prostorija u kojima se boravi.

Šta da radite ukoliko vas je ubo insekt?

-Uklonite žaoku nežnim pokretima tupim predmetom (npr. tupom stranom noža). Ovo je važno učiniti što pre,  pošto  žaoka nastavlja da ispušta otrov dokle god je u koži.
-Mesto uboda  isperite vodom i sapunom.
-Postavite hladnu oblogu (npr. led obmotan tkaninom) na mesto uboda, kako biste umanjili bol i otok, koji najčešće nastaju. Držite oblogu najmanje 10 minuta, i nikada ne stavljajte led direktno na kožu.
-Ukoliko je moguće izdignite  ubodeni tela, kako bi se otok smanjio.
-Nemojte se češati,  jer na taj način povećavate rizik od nastanka infekcije.
-Nakon pojave lokalnih promena, potrebno je da u narednim satima pažljivo pratite opšte stanje, kako biste na vreme uočili eventualnu pojavu ozbiljne alergijske reakcije.
-Izbegavajte nanošenje preparata iz kućne radinosti (poput sirćeta ili sode bikarbone) na oštećeni deo tela.
-U slučaju da  primetite simptome i znake ozbiljne alergijske reakcije, ili ukoliko ste  ubodeni u usta, nos, ždrelo, ili  ste opasnog insekta progutali ili udahnuli, pozovite službu hitne medicinske pomoći (194).

Foto: Profimedia

 

 

Simptomi i znaci koji zahtevaju neodložnu medicinsku pomoć

-Oticanje lica, usana, očnih kapaka, ili jezika
-Teškoće sa disanjem
-Mučnina, povraćanje
-Grčevi u mišićima
-Ubrzan rad srca
-Simptomi groznice
-Dezorijentisanost
-Gubitak svesti

Foto: Profimedia

 

 

 

Većina ujeda i uboda se zaceli nakon nekoliko dana. Pratite znakove moguće infekcije i obavezno se obratite lekaru ukoliko vam se stanje pogorša ili se rana  ne zaceli ni posle par sedmica.

Ukoliko u danima posle ujeda ili uboda insekta osetite simptome slične gripu, obratite se vašem izabranom lekaru.

BONUS VIDEO:

SPREJ PROTIV KOMARACA: Napravite domaći sprej protiv komaraca i rešite se muka tokom leta

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".