Zvaničnici okruga Safolk zatvorili su plažu na Long Ajlendu za kupanje nakon, kako su naveli, napada ajkule bez presedana u kojem je povređen spasilac.

Spasilac je simulirao davljenika tokom vežbe kada ga je ajkula ujela za grudi i ruku, rekao je izvršni direktor okruga Safolk Stiv Belone na konferenciji za novinare.

Povrede su sanirane, a spasilac je bio u "veoma dobrom stanju", rekao je Belone.

- Ako ćete imati susret sa ajkulom, ovo je verovatno najbolji scenario koji možete da imate. Nikada se nije desio ovakav incident. Nadamo se da više nikada i neće - rekao je Belone.

Ističe da je nakon napada primećena još jedna ajkula, iako nije jasno da li se radi o istoj ajkuli.

Plaža je bila zatvorena za kupanje ostatak dana, ali se očekuje da će ponovo biti otvorena ponedeljak, a zvaničnici nadgledaju vodu u potrazi za ajkulama.

DŽastin Anderson, supervizorka spasilaca izjavila je da su se u prošlosti ajkule veoma retko viđale, ali prošlog leta je hranjenje ajkula bilo alarmantno blizu kupača, što je zahtevalo privremeno zatvaranje kupališta duž obale okeana na Long Ajlenda.

Izvršni direktor okruga Nasau, Brus Blejkman, održao je u petak konferenciju za novinare na obližnjoj plaži Nikerson kako bi najavio da će okružna policija ovog leta pojačati patrole, kako čamcima tako i helikopterima, kako bi svakog sata preletela obalu.

Dronovi, skuteri za vodu, daske za veslanje

Brojna druga odeljenja širom Long Ajlenda su počela da usvajaju nove strategije praćenja ajkula i proširila alate za spasavanje na dronove, skutere za vodu i daske za veslanje, kao i onlajn praćenje ajkula. Lokalne policijske uprave sada, takođe, imaju zadatak da patroliraju čamcima i helikopterima.

I vlasti na Floridi su u petak izvestile da je tinejdžerku ujela ajkula ujela dok je plivala oko plaže Kiton, jugoistočno od Talahasija, glavnog grada države. Ajkula duga devet stopa iznenada je počela da je ujeda, preneo je Gardijan.

Foto: Jutjub printskrin/Sea Dragon Films

 

 

Hans Volter, terenski naučnik iz njujorškog Društva za zaštitu divljih životinja, koji je proveo više od decenije proučavajući ajkule u vodama NJujorka, rekao je da je najnovija pompa oko ajkula u blizini plaža "prenaduvana".

Pretnja ljudima od ajkula praktično ne postoji, rekao je Volter, i nema stvarnih dokaza da su se lokalne populacije ajkula povećale poslednjih godina.

- Opasnost po ljude je beskonačno mala. Ove ajkule ne traže ljude. One lutaju okeanom milionima godina i ovde više nema ajkula ni ove, ni prošle, ni prethodne godine. Samo ih više tražimo - smatra Volters.

(RTS)

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".