Kao i da nije vreme za povećanja plata, rekao je Orban.

Jedini način da se zaustavi ratna inflacija jest stati na kraj ratu, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, za mađarski javni radio, u intervjuu tijekom kojeg je takođe najavio da će vlada ubrzati razvoj mađarskih oružanih snaga.

- Dok Mađarska službeno obuzdava cene pojedinih proizvoda, ratna se inflacija tim sredstvima može samo privremeno i delomično prigušiti. Umesto nametanja dodatnih sankcija, potreban je prekid vatre praćen sporazumom unutar okvira za mirovne pregovore - dodao je Orban.

Premijer Mađarske je rekao da je zbog ratnog stanja u Ukrajini Mađarska trenutno u obrambenom položaju i da sada nije vreme za investicije, pa čak ni za veće plate. Umesto toga, sada je cilj "ne dopustiti da ratna situacija umanji naš ekonomski razvoj i pogura životni standard unazad", naglasio je.

Foto: Profimedia

 

Razvoj vojske

Vlada se, dodao je Orban, obvezuje zaštititi punu zaposlenost, podršku porodici, gornje granice komunalnih računa i penzija.

Rekao je da će Mađarska za dva do tri puta ubrzati razvoj svoje vojske.

- Moramo nastaviti s razvojem brzim tempom - naglasio je.

Rekao je da se NATO još nije suočio s mogućnošću kolapsa ukrajinskog fronta, dodajući da postoje sve šanse da se fronta približi Mađarskoj.

Obrambene sposobnosti Mađarske moraju se "radikalno" pojačati uz "nadljudske napore", rekao je, a "kako bismo osigurali mir, sada moramo masovno ojačati naše vojne sposobnosti".

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

 

Poplava migranata

Mađarska je, istakao je premijer Orban, u težoj poziciji od drugih država zbog rata u Ukrajini i "poplave migranata". Napomenuo je da je u Mađarsku dosad ušlo 800.000 izbeglica, dok je ove godine broj ljudi koji su ilegalno prešli granicu premašio 100.000.

Orban je rekao da će granična straža biti pojačana "lovačkim eskadronima", a ministarstvo unutrašnjih poslova organizovaće ceo posao i u skladu s tim zaposliće hiljade ljudi. Granični lovci, rekao je, nastojaće da se se pridržavaju "kulture koja karakteriše" današnju policiju, dodajući da je policija učinkovita i prijateljski raspoložena prema građanima. Kazao je da bi novi aranžman mogao imati blagotvoran učinak na odnose između građana i policije, kao i na odnos migranata i policije. Ali, dodao je, ako se to ne pokaže slučajem, onda će policija možda morati da izgradi svoju obrambenu poziciju u "nešto oštrijem obliku".

Vojnici i policija dosad su slani na južnu granicu, rekao je Orban, dodajući da s približavanjem fronta istočnoj granici Mađarske moraju ojačati svoju obrambenu sposobnost.

- Vojnici sada moraju učestvovati u sprovođenju ubrzanog vojnog razvoja, dok mnogi policajci sada obavljaju stresan posao daleko od svojih porodica - rekao je.

Foto: Profimedia

 

"Nastavljamo borbu uz Hrvate"

Što se tiče statusa Ukrajine kao zemlje kandidata za članstvo u EU, koji je Evropski savet odobrilo prošle nedelje, Orban je rekao da će status Ukrajine pomoći u jačanju prava etničkih Mađara koji tamo žive.

- Kandidatura je prvi korak i ne znači automatski početak pregovora o integraciji - istakao je.

Kijev će morati ispuniti uslove za početak pristupnih pregovora, uključujući zahteve EU i Mađarske u vezi s etničkim manjinama u zemlji, dodao je Orban.

- Sada smo u mnogo boljem položaju, s Ukrajinom koja traži kandidaturu, nego što bismo inače bili - kazao je.

Osvrćući se na Bosnu i Hercegovinu i njen neulazak u skup zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU, Orban je rekao da zapadnoevropskim čelnicima još uvek nedostaje osnovno razumevanje po pitanju integracije Zapadnog Balkana u EU, a brzorastuća migracija pravi je dokaz da te zemlje trebaju biti primljene u klub.

- Ukrajince bi prihvatili, ali Bosance zasad ne primaju. Ipak, nastavit ćemo borbu uz Austrijance, Slovence i Hrvate da se to dogodi - zaključio je mađarski premijer.

(Jutarnji list)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".