Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je ruskog predsednika Vladimira Putina o "oslobađanju" Luganske Narodne Republike, prenosi RIA Novosti.

Ministar je obavestio Putina o uspostavljanju pune kontrole nad gradom Lisičanskom.

Šojgu je rekao da su, kao rezultat uspešnih vojnih operacija, Oružane snage Ruske Federacije, zajedno sa jedinicama Narodne milicije Luganske Narodne Republike, uspostavile su punu kontrolu nad gradom Lisičanskom i nizom obližnja naselja, od kojih su najveća Belogorovka, Novodružesk, Malorjazancevo i Bela Gora.

Rusko ministartstvo je navelo da je ukupna površina teritorije nad kojom je od ukrajinskih snaga preuzeta kontrola u protekla 24 sata - 182 kvadratna kilometra.

Reakcija Kijeva - situacija je drugačija

Iako je Šojgu obavestio Putina o velikoj vojnoj pobedi, ukrajinska strana negira ovakve navode.

Grad Lisičansk nije pod „potpunom kontrolom” ruskih snaga, uprkos tvrdnjama Moskve, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Jurij Sak za BBC.

Foto: Jutjub printskrin/Yura Sak

 

- Za Ukrajince je očuvanje ljudskih života glavni prioritet, tako da se ponekad povlačimo iz određenih oblasti kako bismo ih kasnije mogli ponovo zauzeti - naveo je Sak i dodao da je situacija u Lisičanku već duže vreme napeta i da ruske kopnene snage „non-stop napadaju grad“, prenosi BBC.

Sak je istakao da region Donbas neće biti izgubljen ni ako ruske snage zauzmu ceo Lugansk, navodi britanska televizija.

On tvrdi da postoje i drugi veliki gradovi u oblasti Donbasa, posebno u regionu Donjecka, koji su pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.

- To su gradovi koji su poslednjih dana bili mete žestokih raketnih napada, artiljerijskog granatiranja, ali bitka za Donbas još nije završena - ističe Sak, prenosi BBC.

Sak dodaje da je Ukrajina puna nade i da dobija podršku svojih zapadnih saveznika, te da će na kraju akumulirati dovoljno teške artiljerije i drugih vrsta naoružanja, što će joj omogućiti da savlada ruske snage, navodi BBC.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".