Naš čuveni glumac, Milivoje Mića Tomić, rođen je u Beogradu 1920. godine i često je nazivan majstorem sporednih uloga. Publiku je zadivio u legendarnim filmovima kao što su "Maratonaci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva".

Može se reći da je Mića za domaću publiku ostao besmrtan poput Maksimilijana Topalovića iz "Maratonaca", koji u svojoj 125. godini nije ni pomišljao o smrti.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Tomić je rođen u Beogradu, a prvo je upisao Pravni fakultet. Brzo je shvatio da prava nisu za njega i pri Muzičkoj akademiji je upisao odsek poozorišne umetnosti. Bio je član Beogradskog dramskog pozorišta, a igrao je i u Ateljeu 212.

Glumački debi mu je bila uloga Tase Praktikanta u filmu “Sumnjivo lice” Soje Jovanović. Još jednu šansu mu je Soja pružila sa filmom “Put oko sveta”. U tom filmu je odigrao simpatičnog kineza Vo-Kija. Tek tada je javnost primetila njegov nesvakidašnji talenat za komediju.

Publiku je očarao o svojom glumom u ostvarenjima “Skupljači perija”, “Tri”, “Kad budem mrtav i beo”. Zatim je usledila uloga nagluvog dede u “LJubavnom životu Budimira Trajkovića”, Flojdovog oca u “Nacionalnoj klasi”, upravnika popravnog doma u “Specijalnom vaspitanju”, blagajnika u filmu “Majstori, majstori”, kao i teče u seriji “Pozorište u kući”.

 

Foto: Jutjub printskrin/Centar film

 

 

Mića Tomić je imao ulogu u skoro svakom značajnom domaćem filmu, kao i seriji. Međutim, najznačajnija uloga koju nam je ostavio u amanet je uloga čika Jove Zmaja u fenomenalnoj seriji “Neven”.

To je bilo sasvim neobično u tom trenutku za glumca tog kalibra. Ta uloga je otvorila sasvim novo poglavlje u njegovoj karijeri. Reč je o jednom od najlepših domaćih projekata.

“Neven” je igrana serija za decu, snimljena je 1973. godine. Imala je dva ciklusa od po 13 epizoda. Svaka epizoda je trajala 30 minuta i sastojala iz različitih skečeva. Cela emisija je rađena po motivima dela velikog Jovana Jovanovića Zmaja.

Sa lakoćom je Mića Tomić dočarao lik omiljenog dečijeg pesnika, da su mnoga deca tog vremena mislila da zaista gledaju čika Jovu.

Foto: Printskrin

 

 

Sa glumicom Marijom Milutinović dobio je ćerku Milicu. Milica se školovala u San Antoniju, Berlinu i na Stanford univerzitetu.

Stala je na čelo “Contemporary Art Institute” na Univerzitetu tehnologije u Gracu, a onda je postala i profesorka Trondhejma likovne akademije u Norveškoj. NJen društveni angažman kroz umetnost bitan je deo njenog opusa koji obuhvata i fotografiju, video, instalaciju, diskurzivnu i obrazovnu umetnost.

Milivoje Mića Tomić, preminuo je u Beogradu, 23. avgusta 2000. godine.

BONUS GALERIJA: Slike iz privatnog albuma - Jelica Sretenović

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".