Ukrajina je danas odnela pobedu u vekovnom kulinarskom sporu sa Rusijom nakon što je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) stavila tradicionalnu supu od cvekle na svoju listu zaštićenog ukrajinskog kulturnog nasleđa.


UNESKO je saopštio da je svrstao boršč, bogatu supu prepunu povrća, na listu kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita zbog rizika koji napad Moskve predstavlja za status supe kao elementa ukrajinske kulturne baštine, preneo je Rojters.

"Pobeda u ratu za boršč je naša!", napisao je na Tviteru ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

 


Moskva je osudila novi zaštićeni ukrajinski status jela, veoma popularnog i u Rusiji, kao primer savremenog kijevskog nacionalizma.

Portparol UNESKA u Parizu rekao je da novi status znači da Ukrajina sada može da aplicira za posebna sredstva za finansiranje projekata koji promovišu i štite ovo jelo.

 

"Slučaj boršč" predstavlja još jednu kariku u kulturnom nadgornjavanju između Rusa i Ukrajinaca. Podsećanja radi, početkom ovog veka vodio se spor u vezi sa nacionalnim identitetom slavnog pisca Mihaila Bulgakova, rođenog u Kijevu.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".