Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje ”bio obavešten, ali ne i konsultovan” o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


- Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice (koje izdaje Srbija). Sporazumi su jasni da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo - navodi Stano u pisanoj izjavi agenciji.

On dodaje da je ”važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena”, te da se on ”priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom”.

- Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu i da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja - poručio je Stano.

On je u ime EU ponovio poziv ”obema stranama” da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama.

- EU očekuje da i Kosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju - zaključuje Stano u izjavi za Tanjug.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".