Boris DŽonson je ocenio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u svom posleratnom periodu, sa secesionističkim liderima koji aktivno rade na stvaranju dalje podele i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao deo Putinovog nastojanja da potkopa i evroatlantske integracije BiH i njenu stabilnost, navodi se u saopštenju britansle vlade.

Kako stvari stoje, na zahtev Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu, britanski vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija i civilni savetnik za stratešku odbranu biće raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dodaje se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

 

- Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne težnje. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su doneli veću stabilnost celom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju - poručio je DŽonson.

Naime, britanska vlada dodatno će izdvojiti 750.000 funti kako bi se uspostavio centar za sajber bezbednost u okviru Univerziteta u Sarajevu.

Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od sajber napada – koji mogu povrediti ljude unutar i izvan zemlje. UK će blisko sarađivati sa medijima i institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija, navodi se u saopštenju iz DŽonsonovog kabineta.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".