Ministarstvo spoljnih poslova Sirijske Arapske Republike saopštili je danas da je ova država priznala nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike.

- Sirijska Arapska Republika odlučila je da prizna nezavisnost i suverenitet Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike - navodi se u saopštenju sirijskog ministarstva spoljnih poslova koje je objavila sirijska državna agencija SANA.

Predsednik Sirije Bašar el Asad je 16. juna 2022. godine rekao da su Amerikanci ti koji kontrolišu džihadiste u njegovoj zemlji i neonaciste u Ukrajini.

- To znači da se Rusija i Sirija bore protiv istog neprijatelja, jer i jedne i druge teroriste i neonaciste kontroliše ista država, SAD - rekao je sirijski lider.

Foto: Profimedia

 

On je tada na sastanku sa zamenikom predsednika Državne dume Dmitrijem Sablinom i delegacijom Donjecke Narodne Republike, istakao da se glavna i najveća bitka vodi protiv politike hegemonije koju sprovodi Zapad.

Asad je tada čestitao delegaciji DNR oslobođenje većeg dela republike i rekao da će naložiti Ministarstvu spoljnih poslova da započne proceduru za zvanično priznanje DNR i LNR.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina je tada rekao da će Moskva pozdraviti priznanje DNR i LNR od strane drugih zemalja, posebno od prijateljske Sirije.

Asad je prilikom sastanka sa Sablinom dodao i da Zapad sebe smatra centrom i nastoji da vlada svetom u skladu sa svojim interesima.

On je pozvao "zemlje koje brane svoj suverenitet da grade snažne odnose kako bi se međusobno pomogle u jačanju sopstvenih pozicija i ostvarivanju interesa svojih naroda".

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin se u februaru, posle vanrednog sastanka Saveta bezbednosti Rusije, obratio građanima i izjavio da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".