Tom prilikom, nažalost, poginuo je njegov drug koji je bio za volanom, dok je Banjac prošao sa lakšim povredama. Međutim, interesantno je da je ova saobraćajka bila osnov za brojne urbane legende koje su počele da kruže kada se pevač povukao sa scene. Pričalo se da mu je lice unakaženo, te da se zbog toga ne pojavljuje u javnosti, a morbidne priče išle su i dotle da je pevač zapravo poginuo i da ga stoga nema na sceni.

Ipak, na sreću, ništa od toga nije bila istina, a kako je Slavko pričao o nesreći neposredno nakon što se ona dogodila pročitajte u teksu iz lista "Sabor", koji prenosimo u celosti:

U subotu 21. januara proneo se glas estradom da je popularni pevač Slavko Banjac imao saobraćajni udes kod Pirota. Svi su govorili da je imao mnogo sreće, da je prošao sa lakšim povredama, ali ostali detalji iz sata u sat poprimali su različite varijante. Znalo se da je primljen u bolnicu u Nišu i da je vozač poginuo.

Onda je u dnevnim novinama osvanula šira informacija: "U teškoj saobraćajnoj nesreći na ulazu u Pirot, prvog sata subote poginuo je nekadašnji pirotski košarkaš Rade Jovanović (42), a lakše je povređen njegov suvozač Slavko Banjac. Vozač građevinskog preduzeća "Progres" Rade Jovanović i pevač Slavko Banjac, kako je izjavio dežurni istražni sudija Dojčin Ristić, vraćali su se "zastavom 128" iz Niša. Posle ponoći, na samo stotinak metara ispred Pirota, udarili su u parikirani bugarski šleper, koji je stao zbog kvara na motoru. Šleper je bio propisno parkiran, obeležen trouglom i svetlećim signalima. Od silnog udara vozač Rade Jovanović je na mestu ostao mrtav, a Slavko Banjac je prošao sa lakšim ozledama i upućen je u Niš radi detaljnog pregleda, ali je van životne opasnosti. Zbog ovog udesa odložena je priredba za izbor sportiste godine pirotskog okruga, na kojoj je Slavko Banjac trebalo da učestvuje."

Foto: Jutjub printskrin/Slavko Banjac

 

 

U želji da saznamo kako se Slavko oseća, pozvali smo ljude iz njegove disko-kuće. Rekli su nam da je samo jedan dan ležao u niškoj bolnici i da se nalazi u Beogradu, u svom stanu. Nekoliko puta pokušali smo telefonom da uspostavimo kontakt sa poznatim pevačem, ali smo svaki put dobijali odgovor da Slavko spava, što nije ni malo čudno, kada se zna da je imao potres mozga. Ipak, uspeli smo da se čujemo.

- Sada sam super - tiho i pokunjeno je odgovorio Slavko, ali, videlo se, bilo mu je drago što se interesujemo za njega. - Već je stanje mnogo bolje, pokušavam da spavam, ali se borim sa snovima. Naime, neće mi san na oči, a i kad dođe, sve sanjam neke gluposti i teške scene koje sam nedavno proživeo. Ostao sam živ, sticajem srećnih okolnosti, kao da je Bog u tom trenutku pogledao na mene i rekao da još nije vreme da odem s ovog sveta.

Da li ste poznavali preminulog Radeta Jovanovića?

Foto: Reprint Sabor

 

 

- To je bio moj drug, sjajan čovek, bivši sportista, koji je nekada vozio na relijima, radio kao profesionalni vozač u svojoj firmi i evo, sudbina je tako htela da izgubi život u automobilu. Teško mi je da govorim o tome. Rade je bio super momak, imao je i porodicu, dvoje male dece...

U izveštaju se kaže da je bugarski šleper bio propisno parkiran i obeležen da je u kvaru.

- Koliko se ja sećam, nije tako. Trougao nigde nisam uočio. Još jednom ponavljam, Rade je bio profesionalni vozač i to veoma dobar. Takve detalje ne bi propustio i zanemario. Ja se ne sećam mnogih detalja, ne znam ni da li sam izleteo kroz šoferšajbnu... bio je to direktan udarac u šleper i pamtim da je Rade pokušavao da skrene desno na čistinu pored puta. Bio sam budan, nisam spavao, ali sve mi se u glavi pobrkalo. Bili smo u Nišu i putovali smo ka Pirotu gde je sutradan trebalo da pevam. U koloni je išlo nekoliko automobila naših poznanika, a Rade i ja smo u tom nizu bili pretposlednji... eto, zna se šta je bilo posle.

Foto: Jutjub printskrin/Vesna Zmijanac/Arhiva TV Novosti

 

 

Posle udesa primljeni ste u nišku bolnicu, ali ste ostali tamo samo jedan dan?

- Saobraćajka se desila sat posle ponoći, a ja sam smešten u nišku bolnicu već oko dva-pola tri. Pregledali su me detaljno, snimili glavu, istestirali... Imao sam potres mozga, ugruvan sam bio, rane po licu, modrice i ogrebotine... Hvala Bogu, bez unutrašnjih povreda i krvarenja. Danima ležim u krevetu, utrljavam neku mast na noge, jer sam sav izubijan.

Imate li apetit?

- Slabo jedem. To nije ni važno i onako treba da oslabim koji kilogram.

Vaše obožavaoce najviše zanima kada ćete se vratiti mikrofonu i sceni?

- Imao sam brojne "tezge" zakazane ovih dana, baš oko Svetog Save, ali razumljivo sve sam morao da otkažem. Najavljen sam i na humanitarnom koncertu pretposlednjeg dana januara u Domu Sindikata, ali neću moći da pevam. Otkazao sam gostovanja ugovorena za naredni vikend, a za posle ćemo videti. Važno je da se sada oporavim, a vremena za pesmu i druženje sa publikom biće. Sutra idem na kontrolu kod lekara nadam se da će sve biti u redu.

BONUS GALERIJA: Iz mog butika - Mile Kitić

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru", 6. februara 1995. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".