Premijerka Škotske Nikola Sterdžon trebalo bi danas da objasni javnosti kako planira da održi drugi referendum o nezavisnosti Škotske, piše BBC.

Premijerka će se obratiti iz škotskog parlamenta danas nešto posle 13 časova. Kako se očekuje, ona će izneti svoj plan za održavanje zakonitih glasanja u oktobru sledeće godine, sa ili bez formalne saglasnosti ministara Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlada Velike Britanije saopštila je da čvrsto ostaje pri svom stavu da „sada nije vreme“ za još jedan referendum. Ovakva reakcija dolazi nakon što je Sterdžon ranije ovog meseca objavila prvi u nizu radova sa ciljem da iznese novi argument za nezavisnost Škotske, piše BBC.

Na prošlom referendumu održanom 2014. godine, u Škotkoj je pobedila strana koja se zalagala za ostanak u Velikoj Britaniji sa 55 odsto glasova. 

Gospođa Stardžon tvrdi da ima demokratski mandat za referendum jer stranke koje podržavaju nezavisnost - SNP i škotski Zeleni - imaju većinu u Holirudu, škotskom parlamentu. Pored toga, ona je istakla da bi  „napori britanske vlade da osujeti volju naroda“ oslabili njen položaj i ugled u Britaniji, ali i na međunarodnoj sceni.

- Iskreno rečeno, vlada Velike Britanije nije u poziciji da drži lekcije bilo kojoj drugoj zemlji o potrebi poštovanja demokratskih normi ako namerava da pokuša da osujeti demokratiju kod kuće - rekla je Stardžon i dodala:

- Vestminsterska vladavina nad Škotskom ne može biti zasnovana ni na čemu drugom osim na pristalom, dobrovoljnom partnerstvu.

BONUS GALERIJA: Vojna parada u Londonu u čast jubileja kraljice Elizabete

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".