Na njega je nepoznati egzekutor ispalio rafal iz automatske puške, da bi nakon posledica ranjavanja, Ašanin podlegao povredama u Urgentnom centru.

"Nportal" je rešio da napravi rekonstrukciju ovog dramatičnog događaja i da iz arhive izvuče stare novinske tekstove. U prvom delu našeg serijala koji ćete moći da pratite u narednim nedeljama, počinjemo izveštajima koji su dan posle likvidacije Ašanina izlazili u domaćoj štampi.

Ovako su "Novosti" izveštavale o tom ubistvu pre 24 godina.

Beogradskim asfaltom opet su odjekivali rafali. Za sda nepoznati napadač, sinoć oko 23 časa, u kafe-galeriji "Legat" u Ulici Teodora Drajzera na Dedinju, hicima iz automatskog oružja usmrtio je Darka Ašanina, vlasnika kafea. U pucnjavi, kako smo nezvanično saznali, ranjen je Đorđe Mišković, koji se nalazio u blizini Ašanina.
Rafalna paljba i gomila čaura je jedino što je sinoć ostalo u Teodora Drajzera.

Pretpostavlja se da je likvidaciju obavio profesionalac. Napadač je, najverovatnije, do kafića "Legat" stigao peške, popeo se na zid kojim je opasana bašta kafea i odatle nanišanio Ašanina.

- U jednom trenutku začuo sam nekoliko pojediničanih hitaca, a zatim i jedan dug rafal - rekao nam je jedan od stanara obližnje zgrade. 

Foto: Novosti arhiva

 


- Ispaljeno je najmanje tridesetak metaka, posle čega je nastala tišina. Brzo je došla Hitna pomoć, a video sam da jednog čoveka odnose.

Prema priči koja se mogla čuti sinoć na mestu pucnjave, napadač je posle zločina, Ulicom Drajzerovom stigao do Tolstojove, gde su ga najverovatnije, čekala kola kojima je pobegao.

Teško ranjeni Darko Ašanin, ubrzo posle pucnjave, prebačen je u Urgentni centar. U sobi za reanimaciju lekari su se dvadesetak minuta borili za njegov život. Međutim, spasa nije bilo. Krvavti trag duž hodnika prijemnog odeljenja, posledica desetine metaka koji su završili u Ašaninovom telu, jasno su ukazivali da neće preživeti.

Politika je par dana kasnije objavila tekst u kom se navode detalji Ašaninovog ubistva.

Poznati su i neki detalji ubistva: zločina je izvršen automatskom puškom, pretpostavlja se "kalašnjikovm", a ubica je pucao kroz ogradu iz susednog dvorišta. Čaure su pronađene u potpuno mračnom dvorištu kuće, u kojoj živi jedna starija žena koja nije primetila ništa sumnjivo. Koristeći olakšavajuće okolnosti - noć, ne baš prometne okolne ulice i zvučnu "izolaciju" sa video-bima, ubica se primakao žrtvama tačno iza velikog ekrana.

Foto: Arhiv Borbe

 

 

BONUS GALERIJA: Zemunski klan - retko viđene slike kriminalne grupe

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".