Orban je tada izjavio da bi Mađarska imala primorje "da joj nije oduzeto", aludirajući na hrvatsku obalu koja je nekada pripadala Austrougarskoj. Begović je na tabli ispred svog ugostiteljskog objekta tada napisao: "Mađare ne služimo. Niste dobrodošli na vaše more. Ako dovedete Hernádija dobro ste došli."

Kako piše RTL, Begović je posle ovog gesta dobio je na hiljade mejlova, pretnje telefonom, a u jednom danu preko Gugl rivjusa snizili su mu ocenu za njegov "Tuna bar" skoro na čistu jedinicu.

Ugostitelja je posetila i policija.

- Dolazila je policija više puta, saznao sam da će podneti prijavu, tražio sam zapisnik, nisam ga dobio odmah, ali mi se javio i advokat da bi me besplatno zastupao - rekao je Begović za RTL.hr.

Zakon o sprečavanju diskriminacije propisuje novčane kazne. Tabla na kojoj je napisao spornu poruku nalazi se pred njegovim "Tuna barom" u Trpnju na Pelješcu, a kazna za pravna lica je daleko viša nego za fizička. Iznosi od pet do 30.000 kuna za fizička lica i od 10.000 do 200.000 kuna za pravna.

Foto: Profimedia

 

- Svi me na Balkanu znaju po mojoj satiri. Kad bih dobio lošu ocenu za Tuna bar, ali ne zbog hrane, nego nećeg trećeg, odlučio sam sve da okrenem na šalu i naopako - kaže za RTL Jakša Begović koji je zabavljao raznim napisima.

"Imamo odličnog kuvara kojeg ne bismo preporučili", "ako ste nezadovoljni poslugom, dovedite je drugi put sa sobom" ili "ako ste sa psom brnjica je jedino vama obavezna", "Ni kad smo zatvoreni HDZ-ovce ne poslužujemo, a SDP-ovce pogotovo, ostale da ni ne spominjemo, nemamo pametnijeg posla", "Ne ulazi ako si vakcinisan, ako nisi pogotovo", "Po uputstvima štaba od sutra ujutru smo zatvoreni, a popodne nismo otvoreni" - neki su od njih.

Jakov je u međuvremenu, otkako je stigla prijava, postao medijska zvezda, čak i u Mađarskoj. NJihovi novinari zovu ga, rade priče, a kad objave tablu sa porukom za Mađare odrežu donji deo u kojem pominje Hernandija.

BONUS GALERIJA: Oluja iznad Beograda - sevanje munja i gromova

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".