Osoba koja veoma liči na Vitalija Klička prevarila je gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča pomoću „dipfejk“ tehnologije, piše Gardijan.

Gradonačelnici nekoliko evropskih prestonica prevareni su tokom video-poziva uz pomoć „dipfejka“ kijevskog gradonačelnika, Vitalija Klička.

 

Gradonačelnica Berlina Franciska Gifajposlednja je u nizu prevarenih. Naime, ona je u petak preko platforme Vebeks vodila video-razgovor sa osobom koja je izgledala i zvučala ka gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, ali zapravo radilo se o potpuno drugoj osobi. 

- Nisu postojali nikakvi znaci da je sa druge strane prevarant - navodi se u zvaničnom saopštenju koji je izdala njena kancelarija.

Foto: Tanjug/AP

 

Tek nakon petnaestak minuta razgovora, kada je navodni Kličko počeo da priča o problemu ukrajinskih izbeglica koje iskorišćavaju nemačku državu i zatražio da ih pošalju nazad u Ukrajinu da bi išli u vojsku, Gifaj je postala sumnjičava.

Kada je veza nakratko prekinuta, kancelarija gradonačelnice kontaktirala je ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, koji je preko vlasti u Kijevu potvrdio da osoba na video pozivu nije pravi Kličko, objavio je novinski magazin Der Spiegel.

- Izgleda da imamo posla sa "dipfejkom" - saopšteno je iz premijerkine kancelarije.

"Dipfejk" koristi veštačku inteligenciju kako bi napravio slike lažnih događaja ili lažne animacije koje izgledaju prilično realno.

- Nažalost, realnost je da se rat vodi svim sredstavima, uključujući i internet, da bi se digitalnim sredstvima podrilo poverenje i diskreditovali partneri i saveznici Ukrajine - rekla je Gifi.

Interesantno je da je i kancelarija gradonačelnika Madrida imala isti problem i da je slučaj prijavljen policiji.

Prema rečima njegovog portparola, gradonačelnik je ubrzo nakon početka razgovora postao sumnjičav i prekinuo je vezu.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, prošle srede je na Tviteru objavio da je razgovarao sa penzionisanim bokserom iz Ukrajine. Tvit je danas obrisan, a austrijski zvaničnici saopštili su da je Ludvig bio žrtva „ozbiljnog slučaja sajber kriminala“.

BONUS VIDEO:

 

 


 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".