Kolina je bio prepoznatljiv po svom autoritetu, odličnom osećaju za igru i suđenju bez greške ili sa minimalnim propustima. Mnogi ističu da je on jedini sudije kojem ne bi bila potrebna VAR tehnologija. 

Iako je u tinejdžerskim danima igrao fudbal i to na poziciji štopera, već sa 17 godina je počeo da ide na kurseve o pravilima fudbalske igre jer je odlučio da postane sudija.

Dok je studirao ekonomiju, koju je diplomirao s 24 godine, paralelno je počeo i da sudi u amaterskim rangovima. Upravo je tada počeo da boluje od retke bolesti.

U periodu od dve nedelje izgubio je bradu, kosu, trepapice, brkove pa čak i dlake na rukama i telu.

Na interenetu se pojavila i fotografija kako je Kolina izgledao s dugom crnom kosom. Ona je objavljena je u emisiji "Gospodari fudbala" italijanskog Sky Sporta.

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Roba Da Arbitri

 

Kada je počeo da sudi u Seriji A 1991. godine, Kolina je bio potpuno ćelav, a ćelava glava je na neki način postala i njegov zaštitni simbol.

Na terenu njegova reč je bila poslednja i to je vrlo često pokazivao pa je tako sticao poštovanje od igrača i trenera.

Sudio je najvažnije mečeve Serije A, čuveno finale Lige šampiona iz 1999. godine između Bajerna i Mančester Junajteda te finale Svetskog prvenstva 2002. godine.

Pištaljku je okačio kada je imao 45 godina, a sada je predsednik FIFA-inog komiteta za sudije i suđenje.

Italijan je svojevremeno šest puta izabran za najboljeg sudiju na svetu, a njegova popularnost je dosegla vrhunac kada je bio zaštitno lice popularne video igre PES.

(sportsport.ba)

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".