Godišnji Prajd u ukrajinskoj prestonici Kijevu otkazan je zbog napada Rusije, što je dovelo do toga da se LGBT+ zajednica u Varšavi udruži sa LGBT+ zajednicom u Ukrajini kako bi organizovali događaj u poljskoj prestonici, preneo je Rojters.

- Rusija nam je uskratila pravo za koje smo se godinama borili, Rusija nam je uskratila Prajd, naš marš jednakosti koji održavamo svake godine od 2012. u Kijevu... Zato mi marširamo u Varšavi -  izjavila Leni Emson, izvršna direktorka Kijev Prajda, koja je došla u Poljsku da bi prisustvovala paradi ponosa. Aktivisti tvrde da se mnogi članovi LGBT+ zajednice u Ukrajini prijavljuju da se bore za svoju zemlju i izražavaju nadu da rat može pomoći da se prevaziđu predrasude.

Foto: Tanjug/AP

 

- LJudi koji su spremni da poginu da bi branili ovu zemlju, mislim da imaju pravo da budu ravnopravni, da imaju za primer građanske sindikate - rekao je Temur Levčuk, LGBT+ aktivista u Kijevu.

On nije mogao da učestvuje u maršu u Varšavi zbog zakona koji sprečava ukrajinske muškarce od 18 do 60 godina da napuste zemlju.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".