Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev istakao je danas da Moldavija gubi državnost po ukrajinskom scenariju i da će se suočiti sa posledicama ukoliko se pridruže, kako kaže, antiruskim sankcijama EU. 

- Moldavija gubi državnost po ukrajinskom scenariju, stavljajući iznad svega mržnju prema Rusiji, ocenio je Medvedev na svom Telegram kanalu.

- Ubrzana devalvacija moldavske državnosti ide po ukrajinskim šablonima: mržnja prema našoj zemlji postaje glavni prioritet - naveo je Medvedev, prenosi TASS.

On je dodao da je Moldavija usvojila „jezivi zakon“ o zabrani Georgijevske lente, koja je postala simbol pobede nad nacizmom, i naglasio da se u toj zemlji ruski mediji „iskorenjuju“, a nepoželjni opozicioni lideri zatvaraju pod izmišljenim optužbama, navodi ruska agencija.

Foto: AP/Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo

 

 

Medvedev se osvrnuo i na mogućnost da se Moldavija pridruži sankcijama EU. 

- Moldavija će se suočiti sa posledicama ukoliko podrži sankcije protiv Rusije - upozorio je on.

- Pokušavajući da ugode svojim novim gospodarima, a nisu članica Evropske unije, spremni su da se pridruže evropskim sankcijama protiv naše zemlje. Pa dobro. Neka pokušaju. Tada mogu biti sto posto sigurni da ne samo da neće dobiti od nas 'skupe' energetske i druge resurse, već nikakve - napisao je Medvedev na Telegramu.

Podsećamo, Moldavija i Ukrajina su u četvrtak dobile status kandidata za Evropsku uniju, u potezu koji je od strane mnogih označen kao čisto politički čin.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".