Ekonomske poteškoće u Birmingemu dovele su do nasilne omladinske subkulture. Siromašni mladići su često pljačkali džepove muškaraca koji su šetali ulicama sirotinjskih četvrti. Ove akcije su izvedene putem napada, premlaćivanja, uboda nožem i davljenja.

Poreklo ove subkulture može se pratiti do 1850-ih, u vreme kada su ulice Birmingema bile pune kockarnica i omladine koja se bavila grubim sportovima. Kada je policija počela da suzbija ove aktivnosti zbog pritiska viših klasa, omladina je uzvratila, udruživši se u ono što je postalo poznato kao „bande za klanje“.

Ove bande su se često borile protiv policije i napadale građane koji su šetali ulicama.Tokom 1890-ih, omladinske ulične bande sastojale su se od muškaraca između 12 i 30 godina .

Foto: West Midlands Police Museum

 

Najnasilnije od ovih omladinskih uličnih bandi organizovale su se kao jedinstvena grupa poznata kao "Piki Blajnders". Oni su verovatno osnovani u Smol Hitu od strane čoveka po imenu Tomas Meklou, kao što je sugerisano u novinskom članku pod naslovom „Ubilački napad na Smol Hitu, čovekova lobanja je slomljena“ . Ovaj članak je verovatno najraniji dokaz o Piki Blajndersima u štampi.

Nakon što su neki gangsteri napali jednog čoveka 1890. godine, poslali su pisma raznim nacionalnim novinama u kojima se izjašnjavaju kao pripadnici ove specifične grupe.  NJihove prve aktivnosti su se prvenstveno vrtele oko zauzimanja povoljnog zemljišta, posebno zajednica Smol Hita i Čipsajda i Birmingema. 

NJihovo širenje zabeležio je njihov prvi rival bande, „Čipsajd Slogers“, koji su se borili protiv njih u pokušaju da kontrolišu zemlju. Slogeri su nastali 1870-ih i bili su poznati po uličnim tučama u oblastima Bordesli i Mali Hit – izuzetno siromašnim sirotinjskim četvrtima Birmingema.

Foto: Vikipedija

 

Piki Blajndersi, nakon što su uspostavili kontrolu nad teritorijom u kasnom 19. veku, počeli su da šire svoj zločinački poduhvat. NJihove aktivnosti su uključivale reketiranje u zaštiti , prevare, otimanje zemlje , krijumčarenje , otmicu , pljačku i ilegalne kladionice.  Istoričarka Heder Šor sa Univerziteta u Lidsu tvrdi da su Blajndersi bili više fokusirani na ulične tuče, pljačku i reketiranje , za razliku od više organizovanog kriminala . 

Grupa je bila poznata po svom nasilju, ne samo prema rivalskim bandama, već i prema nedužnim civilima i policajcima. Ratovi bandi između rivalskih bandi često su izbijali u Birmingemu, što je dovelo do tuča i obračuna.  Piki Blajndersi su takođe namerno napali policajce, u onome što je postalo poznato kao „prebijanje policajaca“.  Policajca DŽordža Snajpa je ubila banda 1897, kao i Čarlsa Filipa Gantera 1901. Stotine drugih je povređeno, a neki su napustili službu zbog nasilja. 

Foto: West Midlands Police Museum

 

Ubrzo je izraz „Piki Blajnders“ postao termin za mlade ulične kriminalce u Birmingemu. Godine 1899., šef irske policije po imenu Čarls Hoton Rafter je dobio ugovor da sprovodi lokalni zakon u Birmingemu. Međutim, korupcija u policiji i podmićivanje su jedno vreme umanjili efikasnost njegovog sprovođenja. 

Foto: Vikipedija

 

Ozloglašeni članovi 

Najmoćniji član Piki Blajndersa bio je čovek poznat kao Kevin Muni. NJegovo pravo ime je bilo Tomas Gilbert, ali je rutinski menjao prezime.

Ostali istaknuti članovi bande bili su Dejvid Tejlor, Ernest Hejns, Hari Fauls i Stiven Meknikl. Hari Fauls, poznat kao „Hari sa bebinim licem“, uhapšen je sa 19 godina zbog krađe bicikla u oktobru 1904. Meknikl i Hejns su takođe uhapšeni u isto vreme, zbog krađe bicikla. Svaki je zatočen po mesec dana zbog svojih zločina. Policijski dosijei Vest Midlendsa opisuju trojicu uhapšenih kao „zloglasne mladiće koji u grupama vrebaju ulicama, vređaju i pljačkaju prolaznike“.Tejlor je uhapšen sa 13 godina zbog nošenja vatrenog oružja. 

Foto: West Midlands Police Museum

 

Mnogi članovi bandi su se kasnije borili u Prvom svetskom ratu. Henri Lajtfut, prva osoba koja je nazvana Piki Blajnder, pridružio se britanskoj vojsci tri puta u svom životu i učestvovao u bici na Somi 1916. Henri Fauler, jedan od najmlađih primljenih članova, bio je živ sahranjen u rovovima godinama kasnije i, nakon što je izvučen, nije mogao da govori ni da vidi neko vreme posle rata.

Ozloglašeni gangster Bili Kimber je takođe bio bivši Piki Blajnder.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".