Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito sahranjen je na veliki srpski praznik, ali i na dan Trećeg srpskog ustanka koji je vodio Dragoljub Draža Mihailović na Ravnoj gori - 8. maja.

NJegova sahrana nije mogla da prođe bez tajni i misterija.

Najveća tajna bila je šta se zapravo nalazi u kovčegu koji je bio izložen u sadašnjoj zgradi Skupštine Srbije i prekriven zastavom Jugoslavije sa petokrakom?!

Foto: Profimedia

 

 

Čitavu misteriju oko sahrane koja je okupila najveći broj svetskih državnika ikada na jednom mestu otvorio je svojevremeno dr Obren Đorđević nekadašnji načelnik SDB Srbije.

On je svojevremeno u magazinu "Intervju" ispričao da telo Josipa Broza Tita nije nikada bilo u kovčegu, već da se tamo nalazio pesak.

- Kada je Josip Broz Tito umro, pojedini članovi Predsedništva SFRJ, pre svega Stevan Doronjski i Stane Dolanc, želeli su da ga balsamuju i stave u mauzolej, kakav ima Lenjin na Crvenom trgu. Titovo telo, međutim bilo je puno raznih lekova, pa je počelo prerano da se raspada i širi oko sebe neugodan miris. Iz medicinskih i higijenskih razloga, pre svega Dolanc, Mikulić i Doronjski odlučili su da se sahrana izvrši bez njegovog tela.

Foto: Profimedia

 

U kovčegu koji je bio izložen u Saveznoj Skupštini, nalazio se pesak - rekao je ranije za "Intervju" Đorđević, koji je tako razotkrio sve misterije.

Naravno, i danas se mnogi pitaju da li je Josip Broz Tito zaista sahranjen u Kući cveća, zašto nema petokrake na mermernoj ploči i mnoga druga pitanja koja su plod raznih teorija zavera ili ipak ne.

(Intervju, Marko Lopušina)

BONUS GALERIJA: Ovako je nekada izledao Zeleni venac

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".