Sa dolaskom zlatnog doba domaćih serija, glumačka profesija je postala jedna od plaćenijih u Srbiji. Mada su srpski glumci do pre desetak godina kukali kako teško žive, da imaju "bedne plate" u pozorištu, te da od "tezgi" na malom i velikom ekranu jedva sastavljaju kraj s krajem, danas većina samo od televizijskih honorara živi poput estradnih zvezda.

Onim srećnicima koji zaigraju u uspešnom projektu, pa im pođe za rukom da na Instagramu namaknu više od 100.000 pratilaca, može se reći da je upala sekira u med. Jer, osim što putem ove društvene mreže na račun reklame ostvaruju kompenzaciju u vidu putovanja na daleke destinacije, garderobe, automobila, satova, kozmetičkih proizvoda, oni i odlično zarađuju. Pa tako za objavu uzimaju od 1.000 do čak 5.000 evra! Uz basnoslovne honorare koje imaju od serija, zarade pojedinih glumaca dosežu i do 200.000 evra na godišnjem nivou!

Naravno, nisu svi srećnici koji od glume i društvenih mreža mogu sebi da obezbede nekretninu, kao što je, recimo, uspela Milica Milša. Junakinji sapunice "Igra sudbine" isplatile su se skoro tri godine provedene u studiju, jer je od honorara sebi priuštila penthaus na luksuznoj beogradskoj lokaciji.

Foto: D. Milovanović

 

Koliko onda zarađuju srpski glumci, kada za godinu ili dve mogu da kupe stan u centru srpske prestonice? 

Kada smo već kod dnevnih serija, iliti sapunica, glumci sa izvršnim produkcijama imaju potpisane ugovore koji na mesečnom nivou podrazumevaju 22 radna dana po 12 sati snimanja, piše portal "Filmitv". Budući da im je posao zagarantovan na minimum devet meseci, koliko je potrebno da se snimi oko 200 epizoda, oni imaju fiksne mesečne honorare.

Po snimajućem danu oni iznose od 200 do 450 evra, u zavisnosti od veličine uloge i broja scena, pa se tako njihove mesečne plate kreću od 4.500 do čak 10.000 evra! Zanimljiv je podatak da snimajući dan za dete, pa i bebu, staje 100 evra, što je, takođe, unosna zarada.

Foto: Tanjug/AP

 

Kada je reč o dramskim, visikobudžetnim serijama, koje imaju malo epizoda i obično se rade po sezonama, honorari su nemerljivo veći. Za jednu epizodu potrebno je od pet do sedam snimajućih dana. Honorari zavise od ugovora, jer neki glumci traže da budu plaćeni po snimajućem danu, a neki po epizodi.

Prosečna visina honorara po epizodi iznosi oko 1.500 evra, dok velika imena uzimaju od 2.500 evra do 5.000 evra. Tako glavni glumci za sezonu od 10 ili malo više epizoda, koju snime za dva meseca, inkasiraju od 30.000 do 50.000 evra! Oni koji ne igraju glavne uloge u serijama, a nalaze se na glumačkoj "A listi", obično uzimaju do 2.000 evra po snimajućem danu.

Van kategorije je nekoliko glumačkih asova, koji, bilo da je reč o seriji ili filmu, imaju tarifu po snimajućem danu od 3.000 do 5.000 evra.

(Film i Tv)

BONUS GALERIJA:

Fotografije sa snimanja filma ''Toma''

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".