Slavna glumica danas bi proslavljala rođendan, a inače važi za jednu od glumica koja nije dozvoljavala da joj se neko meša u život, nego je živela po pravilima koja je sama krojila. 

Keteren Hepbern je bila osoba koja je izlazila it tradicvionalnih porodičnih vrednosti, želela je da bude nezavisna od muškarca. To je tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka bilo sasvim razumljivo. 

Glumica je odrasla je u Konektiketu, a počela je da glumi dok je studirala u Pensilvaniji. Prve glumačke korake napravila je na pozorišnim daskama Brodveja, a uspesi koje je napravila na pozorištu doveli su je i do toga da bude zvezda Holivuda.

Foto: Profimedia

 

 

Za film "Jutarnja slava" koji joj je bio treći po redu, dobila je prvog Oskara za najbolju žensku ulogu 1933. godine, a iste godine je igrala Jo u filmskoj veziji "Malih žena", koja je srušila sve dotadašnje rekorde gledanosti. Samo dve godine kasnije dobila je drugog Oskara za film "Alice Adams".

Nakon dolaska u Kaliforniju, Hepbern se upustila u ljubavnu romansu sa svojim agentom, Lelandom Hejvodrdom.

Bez obzira što su bili u braku, nije im bio problem da nastave vezu.  Romansa je trajala četiri godine, posle toga je glumica ljubila Hauarda Hjuza.

Keterin i Hauarda je upoznao zajednički prijatelj, glumac Keri Grant. 

 Hjuz je želeo da vezu krunišu brakom, ali je Ketrin je bila protiv. Donela je odluku da ne želi da se udaje ni da rađa decu. 

- Mislim da bih bila grozna majka prvenstveno jer sam neverovatno sebična osoba - rekla je jednom prilikom legendarna glumica. 

Medijima su kružile priče da je homoseksualka. U braku je bila jednom. Ladloa Ogdena Smita upoznala tokom studiranja, a venčali su se 1928. kada je ona imala 21 godinu. Karijeru je uvek stavljala na prvo mesto, brak nikada. 

NJena najznačajnija veza bila je ona sa Spenserom Trejsijem, sa kojim je snimila devet filmova. 

Foto: Profimedia

 

- Imala sam posebno mesto u srcu za Trejsija. Sve bih bila uradila za njega - rekla je jednom. NJihova veza u nekoliko je navrata proglašena jednom od najlegendarnijih romansi Holivuda.

Tokom veze,Trejsi je bio u braku. Međutim, nije želeo da se razvede od supruge, a Keterin to nije smetalo jer svakako nije želela brak. Nastavili su vezu bezo obzira na sve. 

Kada se Trejsi razboleo šezdesetih godina, Ketrin je uzela petogodišnju pauzu kako bi se brinula o njemu. Uz njega je bila do poslednjeg trenutka. Preminuo je u junu 1967. godine. Iz poštovanja prema njegovoj porodici nije bila na Trejsijevoj sahrani. Tek nakon što je njegova supruga Luiz preminula 1983., Ketrin je počela javno da govori o njihovoj vezi.

Hepbern se nije plašila smrti.

-To mora da je predivan, dugački san- tvrdila je.

Tokom zime 1996. godine Keterin je završila u bolnici zbog upale pluća, a tokom godina joj je zdravlje sve više propadalo. Preminula je od srca u junu 2003. godine.

(Srbija danas) 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".