Bajden je pohvalio napore vlade da se obezbedi vakcinacija protiv Covida-19 dece mlađe od pet godina.

Američki predsednik je podatak da su SAD postale prva zemlja na svetu koja je, kako je rekao, ponudila sigurne i efikasne vakcine protiv kovid-19 za decu od šest meseci nazvao istorijskom prekretnicom.

Takođe, na pitanje koliko dugo administracija može da održi novu kampanju vakcine, Bajden je sugerisao da bi sadašnji budžet bio dovoljan da se "prođe bar ove godine", ali je naglasio da "treba više novca".

Bajden je insistirao da je potrebno više novca za kako je rekao "drugu pandemiju", ne navodeći pritom koju.

- Potrebno nam je više novca da planiramo drugu pandemiju. Biće još jedne pandemije -  upozorio je američki predsednik.

Foto: EPA

 

Isto tako, Bajden je naveo da je nedostatak pripreme Donalda Trampa povećao uticaj pandemije kovida.

- Moramo da razmišljamo unapred. Zato nam je potreban novac - pretpostavio je Bajden.

Naime, neki zdravstveni stručnjaci i Svetska zdravstvena organizacija, takođe su upozorili na verovatnoću budućih pandemija. SZO je ranije najavila da planira da potvrdi globalni sporazum o pandemiji na Svetskoj zdravstvenoj skupštini 2024. godine, za koji se nada da će pomoći da se "postave ciljevi i osnovni principi kako bi se strukturisala neophodna kolektivna akcija za borbu protiv pandemije".

Ovaj sporazum, koji se u velikoj meri fokusira na povećani nadzor, vakcinacije i "vraćanje poverenja u međunarodni zdravstveni sistem", pravno bi obavezao svoje članove prema međunarodnom pravu, zamenjujući propise pojedinačnih zemalja u nastojanju da nateraju sve nacije da deluju kao jedna u slučaju izbajanja novih pandemija.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".