Jedna pacijentkinja bila je hospitalizovana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Madridu i pose lečenja je otpuštena, rekao je portparol madridskih zdravstvenih vlasti, ne navodeći datume ili druge detalje, prenosi Rojters.

Navodi se da se ona zarazila nakon što je pila vodu sa imanja u Toledu, 75 kilometara južno od glavnog grada u regionu Kastilja La Mančca, a imanje je od tada zatvoreno iz bezbednosnih razloga, prema zdravstvenim zvaničnicima u tom regionu.

Podseća se da je kolera akutna dijarejna infekcija uzrokovana bakterijom Vibrio kolerae i može biti smrtonosna ako se ne leči, a uglavnom se širi kontaminiranom hranom i vodom.

Foto: P. Milošević

 

Poslednja velika epidemija lokalno prenosive kolere u Španiji bila je 1979. godine kada je prijavljeno 267 slučajeva, uglavnom u Barseloni i Malagi, a od tada su zdravstvene vlasti registrovale samo nekoliko uvezenih slučajeva svake godine.

Rojters navodi da tačni porasti bolesti nisu neuobičajeni, naročito u zemljama u razvoju ili ratnim zonama gde lečenje često nije dostupno.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine se širom sveta prijavi između 1,3 i četiri miliona slučajeva kolere.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".