Mlađi navijači Crvene zvezde verovatno ne znaju ko je bio Vladimir Durković. To ime teško da im mnogo znači, ali radi se o čoveku za kojeg bi se sigurno moglo reći da je jedna od legendi najtrofejnijog kluba sa ovih prostora, ali i čitavog jugoslovenskog fudbala.

A razlog zbog kojeg Durković nije ostao bolje upamćen među nešto mlađim generacijama jeste tragedija koja se dogodila na današnji dan pre 50 godina - kada je bivšeg igrača Zvezde ubio jedan policajac!

Durković je bio rodom iz Đakovice, rođen 1937, samo nekoliko godina pre početka Drugog svetskog rata. Fudbalsku karijeru je počeo 1953. godine u Napretku iz Kruševca, ali samo dve godine kasnije je stigao do Zvezde.

Tamo je za punih 11 godina pokazao o kakvom se velikanu tadašnjeg jugoslovenskog fudbala radilo. Ovaj defanzivac je osvojio pet titula prvaka Jugoslavije, tri Kupa maršala Tita, kao i Srednjeevropski kup 1958. godine.

Kada je napunio 28 godina i dobio dozvolu da napusti zemlju, prešao je u Borusiju Menhengladbah, pa Sent Etjen, a 1971. u Sion. Ispostaviće se da će mu taj švajcarski klub biti poslednji u životu, ali ne zbog toga što je rešio da okači kopačke o klin.

Sve se odigralo u kobnoj noći 22. juna 1972. godine. Durković je igrao prijateljski meč za Sion protiv francuske Bastije. Tada je za rivalsku ekipu nastupao čuveni golman Ilija Pantelić. Posle meča, igrači su izašli u provod, ali se Durković nikada iz njega nije vratio.

Radilo se o pijanom švajcarskom policajcu koji je Durkovića napao ispred jednog noćnog kluba u Sionu. Desni bek je bio upucan u stomak, završio je odmah u bolnici, ali nije uspeo da se izvuče i podlegao je povredama.

Pisalo se u to vreme po medijima u Švajcarskoj da je policajac u civilu "želeo da uzme stvari u svoje ruke", kao i da je vređao Durkovića i još jednog igrača Siona. Izvukao je pištolj i upucao jugoslovenskog internacionalca koji je nekoliko sati kasnije i umro.

Ovaj policajac je na kraju bio osuđen na samo sedam godina robije, a mnogi su u Švajcarskoj verovali da je to bio slučaj jer je bio sin visokopozicioniranog brigadira. Štaviše, zločinac je kasnije izjavio da nije znao ko je Durković i da je mislio da je Italijan.

Inače, Durković je u to vreme bio jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji. Sa Jugoslavijom je 1960. osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu, dok je na prvom Evropskom prvenstvu bio deo tima koji je u finalu izgubio od Sovjetskog Saveza. Sa nacionalnim timom je 1962. bio član tima koji je na Mundijalu u Čileu osvojio četvrto mesto.

Bio je uvršten u idealni tim tog turnira, a u dresu Jugoslavije upisao je tačno 50 nastupa. Od njegove smrti već je prošlo 50 godina...

 

(Mondo)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".