Jasno je da Bosna i Hercegovina nije ispunila sve što je potrebno za dobijanje statusa kandidata za Evropsku uniju, ali je takođe činjenica da "proruske snage" unutar zemlje neće raditi na ispunjavanju ovih uslova i stoga su "nije pošteno" da bude kažnjen.čita država i da EU tim snagama šalje signal da njihova politika uspeva, rekao je holandskim medijima član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović.

- Mislim da članstvo Zapadnog Balkana u EU sada ne treba posmatrati kao administrativno ili tehničko pitanje i da li su ispunjeni uslovi ili ne. Prvo treba da razmotrimo geopolitički i geostrateški značaj ovog pitanja - rekao je on za dnevni list Trouv, ističući da politička i ekonomska stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu znače veću stabilnost i bezbednost u EU.

Jasan signal proruskim snagama

DŽaferović je istakao da bi davanje statusa kandidata zemlji bilo „jasan signal proruskim snagama u Bosni i Hercegovini da njihova politika nema šanse i jasan motiv da svi mi u zemlji radimo za našu zajedničku budućnost u okviru EU“. 

On je rekao da je, zahvaljujući politici člana Predsedništva Milorada Dodika, u pojedinim mestima u entitetu RS došlo do "ozbiljne bezbednosne krize" u kojoj žive mnogi povratnici koji su tokom rata protjerani iz svojih domova, a kojima su pretili. na ulici.

- Posle ruske invazije na Ukrajinu, međunarodna zajednica je odlučila da proširi vojnu misiju EUFOR-a. Nakon toga više nije bilo incidenata. Vidite i da su Dodikovi napadi na državne institucije smanjeni od kada su mu uvedene sankcije. Pomoglo bi da se oni nametnu nekim drugim velikim zemljama poput Nemačke i Francuske. Ali i dalje postoji opasnost da u Bosni i Hercegovini počnu negativni procesi zbog ruskog uticaja. Borimo se protiv tih snaga i protiv mogućnosti da se ukrajinska kriza prelije ovde - rekao je DŽaferović.

Foto: Tanjug/ Foto Fena/Mer Kajmaković

 

"Dodik ne krije cilj"

On je naglasio da i BiH i međunarodna zajednica moraju spriječiti takav scenario.

- Dodik ne krije svoj cilj. Jasno je stavio do znanja da mu je cilj otcepljenje. Ali ne može biti razdvajanja", rekao je.

On je naveo da je to još jedan razlog zašto treba ubrzati proces evropskih integracija BiH, uz argument da je održavanje statusa kvo jednako nagrađivanju proruskih snaga.

- Potpuno sam svestan da većinu uslova koji su nam upućeni ne ispunjavamo. Ali vidite, ko će ispuniti te uslove? Proruske snage neće. Da li bi cela država trebalo da bude kažnjena što ne napreduje jer imaju moć da zaustave procese unutar zemlje? Mislim da to nije fer. Na ovaj način EU šalje signal da ove snage uspijevaju svojom politikom u Bosni i Hercegovini. Ne treba da se ponašamo formalistički, već da razmotrimo suštinu statusa kandidata - rekao je on.

(Dnevni Avaz)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".