Pazite na brzinu

- Sledite ograničenje brzine i uštedećete puno goriva. Ako vozite prebrzo, pre ćete morati da idete do benzinske pumpe i natočite gorivo - navodi Vejn Gerdes osnivač cleanmpg.com.

- Potrošnja goriva dostiže vrhunac pri brzini od oko 80 kilometara na čas na većini automobila, a zatim opada kako se brzina povećava - rekla je Elen Edmonds, menadžerka za odnose sa javnošću u AAA i dodala da smanjenje brzine za 10-15 kilometara na čas može da poveća uštedu goriva za čak 14%.

Foto: N. Skenderija, Profimedia

 

 

Nemojte voziti kada ne morate

Vejn Gerdes rekao je da je moto po kojem treba živeti taj da ne vozite kada to nije potrebno, te je takođe predložio češće šetanje i vožnju javnim prevozom ako živite u gradu koji ima tu opciju.

Planirajte unapred

Planiranje unapred može da bude od pomoći kada je u pitanju ušteda goriva. To podrazumeva da unapred pogledate rutu kojom ćete se voziti. - Izbegavajte vreme najveće gužve. Kombinujte zadatke, obavite više zadataka tokom jedne vožnje, uključujući bankarstvo, trgovinu itd. - rekla je Edmonds.

Foto: Profimedia

 

 

Prazan hod

Iako mnogi često automobil drže uključen kada se ne kreću, posebno zimi, Edmonds savetuje da to ne radite.

- Automobilski motor troši jednu četvrtinu do pola galona goriva na sat u praznom hodu, ali toplom motoru treba samo oko 10 sekundi goriva da se ponovno pokrene - rekla je Edmonds navodeći da isključite motor ako morati da stojite duže od minuta.

Obratite pažnju na ubrzanje i usporavanje

Prebrzo ubrzavanje brže troši gorivo, a Gerdes je primetio da je ugodna vožnja sa laganim ubrzavanjem i usporavanjem bolja i za vaše gume.

- Kad naglo ubrzavate i kočite, to deluje i na gume, ali ako ste nežni, gume će trajati mnogo duže - rekao je Gerdes.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".