Koliko je slatka para muzičara sa estrade to oni najbolje znaju.  Ima para nije da ih nemaali i bahatih gostiju koji se raspomamena njihovim nastupima pa često ume sve to da presedne. Primeri su nebrojani od svadbarskih do koncertnih. A šta raspomamljenom i hirovitom gostu može da padne na pamet to se ne može ni pretpostaviti. Nekada se snađeš, a nekada te nevolja snađe, kažu obično iskusni među njima. 

Bora Spužić Kvaka je bio svakako jedan od naših najpopularnijih  narodnjačkih pevača a pesme su mu preživele kao i Tomine. Iako je malo ko znao da je njegovo pravo ime Velibor i da mu je to Bora skraćeno na estradi. to mu nije ni štetilo ni donosilo. Svi znaju i onda i sada ko je Bora Kvaka. Život mu nije najsrećnije počeo, jer je još kao dečak penjujući se na drvo pao i iščašio kuk, pa mu je leva noga zauvek ostala kraća za 25 santimetara.  

Foto: Printskrin/Jutjub/Jugodisk Beograd/Milan Velimirovic

 

Prvu harmoniku u životu je zaradio je u svom prvom kafanskom angažmanu ''Dunav'' u Velikom Gradištu. Tamo mu upravnik kafane kupuje harmoniku. Kasnije će se po njemu nazvati takve kafane. A urbana legenda tvrdi da je neki oficir, a pevač amater promemenio ime u Bora Spužić. Nije poznato koliko mu je novo ime pomoglo u karijeri, ali je poznato da su potomci poneli prezime Spužić. 

Kao i za Tomu Zdravkovića i za Boru Spužića su govorli da je pevač sa dušom i doktor za kafanski štimung. a on je voleo i pesmi i kafanu i rado se odazivao da peva u kafanama, u svadbarskim i vašarskim šatrama. I u Srbiji i preko granice. Tako dođosmo do jedne priče iz Beča. Dvojici poznatih ljudi iz Srbije dogodilo se  da se istog dana rode ćerke.Ime jednog od njih nije poznato, dok  je drugi bio poznatiji beogradskoj javnosti. Reč je o jakom momku sa Voždovca, Đorđu Božoviću Giški. Tada je Bora Spužić bio angažovan od strane gazde kafane zajedno sa Hasanom Dudićem i Zlatom Petrović. Najavljeno je slavlje do neba. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Jugodisk Beograd/Milan Velimirovic

 

 

Kvaka i Hasan su se dogovorili da ne razmišljaju o bakšišu te noći jer će ga biti toliko da ga neće moći izbrojati. Kvaka je te noći na slavlje poneo i jednu manju klavijaturu. Hasanu i jednom muzičaru koji je bio sin generala Periše Grujića, Strikan Grujić odlučili su da uz pomoć Kvakine klavijature naprave spetakl koji će postati istorijska kafanska priča. Kvaka je tu klavijaturu nabavio za 200-300 maraka, a Hasan i Strikan su je iskoristili kako bi pesmom savladali Austrijanca koji je bio galantna faca u Beču i vlasnik nekoliko kockarnica. Muzičari su sačekali da Austrijanca pogodi pesma i  da naruči neku svoju, potom su polomili Kvakinu klavijaturu na dva dela, jedan deo su dali Austrijancu, a drugi Kvaki da nastavi da svira. napravili su štos kakav kafanski Beč do sada nije video. Hasan i Strikan su se izvinjavali to veče Kvaki i nudili mu novac za nanetu štetu, ali se Kvaka nećkao da primi. Strikan i Hasan su ispod oka posmatrali bogatog Austrijanca koji je prilazio Kvaki i ponudio mu bunt novca. Pevač se ponovo nečkao da primi novac, ali je na kraju uzeo jedno tri hiljade maraka. Ubrzo su svi shvatili da je to samo štos za Austrijanca, a pevači su naredno jutro podelili novac na jednake delove. 

Sutradan ujutru pevači su podelili novac. 

BONUS GALERIJA: Pevač Dino Dvornik

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".