Američki građani zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja dela i na njih se ne primenjuju Ženevske konvencije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je u ponedeljak u intervjuu za MSNBC, zarobljene Amerikance nazvao "plaćenicima koji su učestvovali u ilegalnim operacijama na teritoriji Ukrajine".

- Oni su učestvovali u granatiranju naše vojske, ugrozili su njihove živote i moraju da odgovaraju za počinjene zločine - poručio je Peskov, prenosi Interfaks.

Objasnio je da zarobljeni Amerikanci nemaju veze sa ukrajinskom vojskom, pa samim tim ne podležu odredbama Ženevskih konvencija.

Prošle nedelje je portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao da su SAD u kontaktu sa ukrajinskom stranom i predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u vezi sa izveštajima o dvojici američkih državljana koje je Rusija zarobila u Ukrajini.

On je dodao da je Vašington dobio izveštaje koji bi mogli ukazivati da je još jedan američki državljanin nestao u Ukrajini.

Kasnije je američki predsednik DŽozef Bajden rekao da je obavešten o izveštajima o nestalim američkim državljanima u Ukrajini.

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".