Doktori stalno ističu koliko je važan unos tečnosti u organizam, kao i da su naše jutarnje navike veoma važne, i preporučuju da svako jutro, čim se probudite popijete čašu vode na prazan stomak.

Evo zbog čega je to dobro: 

1. Telo se oslobađa štetnih materija

Naše telo se noću oporavlja i u to vreme dolazi do razgradnje unetih toksina u našem organizmu. Kada ujutru popijemo čašu vode, mi pomažemo svom telu da izbaci ove štetne materije. Dovoljna količina ove tečnosti takođe podstiče proizvodnju mišićnih ćelija i novih krvnih zrnaca.

Foto: Profimedia

 

2. Ubrzava se metabolizam

Pijenje vode na prazan želudac povećava potrošnju energije do 24 odsto u narednih 60 minuta. Veća metabolička aktivnost znači i bolji rad probavnog sistema. A ako želite da izgubite nekoliko kilograma, to će vam biti puno lakše ako brže varite hranu. Ujutru je preporučljivo da pijete toplu vodu.

3. Smanjuje se gorušica

Poremećaji s varenjem nastaju zbog povećane kiseline u želucu. Ako kiselina uđe u jednjak, osetićete neprijatan ukus u ustima i peckanje u grudima. Ispijanje vode na prazan želudac čim ustanete ragrađuje kiselinu i sprečava pojavu gorušice. Osim toga, želudac se vodom na najbolji način priprema za doručak.

4. Koža postaje blistavija

Dehidracija dovodi do širenja pora i stvaranja privremenih bora na telu. Konzumiranje vode, s druge strane, podstiče cirkulaciju krvi, što pobljšava izgled kože.

Foto: Profimedia

 

5. Kosa jača

Premalo tečnosti može imati veliki uticaj na rast kose. Voda čini četvrtinu težine vaše kose i vlaži je iznutra. Nedovoljno tečnosti prouzrokuje tanku i lomljivu kosu. Unošenje dovoljno tečnosti tokom dana važno je za zdravlje kose, ali pijenje vode ujutru ima još blagotvorniji uticaj na kosu.

6. Smanjuje se rizik od dobijanja kamena u bubregu i urinarnih infekcija

Ispijanje vode čim ustanete takođe je važno kako biste izbegli kamen u bubregu i infekcije mokraćnih kanala. Dovoljna količina tečnosti razrgrađuje želudačnu kiselinu i ispira toksine iz tela – oboje mogu biti uzroci kamena u bubregu i infekcija mokraćnih kanala.

Foto: Profimedia

 

7. Poboljšava se imuni sistem

Pijenje vode na prazan želudac pomaže u održavanju ravnoteže limfnog sistema, čineći vas manje osetljivim na patogene i bolesti.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 (Citymagazine)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".