Iako mnogi misle da proizvođači namerno ostavljaju više "vazduha" nego čipsa u samoj ambalaži, istina je potpuno drugačija.

Sigurno ste nekada prokomentarisali koliko je smešno kupiti čips koji je više popunjen "vazduhom" nego samom grickalicom.

Foto: Profimedia

 

 

Na tu temu su se često žalili mnogobrojni korisnici društvenih mreža. Fotkaju ono što su kupili, na svoje profile objave poluprazne kesice i ističu da se radi o prevari proizvođača.

ak, istina je potpuno drugačija. Proizvođači u omiljenoj grickalici namerno ostavljaju prostor iz dobrog razloga. Na taj način štite čips od štete koja može da nastane tokom transporta i grubog ophođenja.

Prilikom transporta, kesice čipsa ređaju se jedne na drugu, a "vazduh" koji se nalazi u njima je odlična zaštita da se grickalica ne uništi. S druge strane, u kesicama se ne nalazi vazduh, već azot.

Kiseonik može da dovede do kvarenja krompira, a vlaga koja se u njemu nalazi, može da učini čips gnjecavim. Kako bi se to izbeglo, proizvođači pune ambalaže azotom, koji ujedno održava čips svežim i hrskavim.

Ukoliko ste se zapitali da li je azot štetan, odahnite. Čak 78 odsto vazduha koji udišemo čini azot!

BONUS VIDEO:

RECEPT GOTOV ZA PET MINUTA: Napravite posne bisere bez korišćenja šporeta

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".