Prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji zabrinuo je mnoge, ali virusolog Milanko Šekler kažu za RTS da nema razloga za brigu.

Prema njihovim rečima, majmunske boginje ne mogu da se prenesu tako lako kao korona virus.

Prvi zaraženi je muškarac koji je boravio u Nemačkoj, a Šekler kaže da odgovor na ovu vest treba da bude "pa šta?".

- Apsolutno je bespotrebno dizanje bilo kakve panike. Slučaj je importovan, što znači da se čovek zarazio van Srbije, da je došao i pokazao simptome. Preduzete su mere i sprečeno je dalje zaražavanje. Nema nikakvog razloga da se posebno brinemo - rekao je Šekler prilikom uključenja u emisiju na RTS-u.

Foto: Profimedia

 

 

Objasnio je da se ove boginje nazivaju "majmunskim" jer su majmuni žrtve, isto kao i ljudi. 

- Prvi slučajevi ove bolesti su 1958. registrovani kod majmuna, a sedamdesetih kod čoveka. Rezervoar za ovu bolest je poprilično misteriozan još uvek, ali verovatno se radi o glodarima - povećim pacovima koji žive u tom delu Afrike - kaže Šekler i dodaje da virus povremeno pređe sa majmuna na ljude, naročito u Africi.

Iako Svetska zdravstvena organizacija organizuje sastanak povodom majmunskih boginja, virusolog smatra da nema osnova da se proglasi epidemija na svetskom nivou. Gen ovog virusa, kaže, ne podleže lako mutacijama.

- Da bi se desila izmena treba čudo da se desi, tako da nećemo imati situaciju da se bojimo mutacija. Treba zdravstvena služba to da prati, ali nema nikakvog razloga za paniku, bolest se ne prenosi tako lako. Usudio bih se da kažem da ćete lakše dobiti vaške ili šugu nego majmunske boginje. LJudi ne treba da imaju bilo kakav strah i ne treba da pravimo situaciju kao da iz kovida ulazimo u majmunske boginje. Ne ulazimo ni u šta, to vam ja garantujem - naglašava Šekler.

Foto: Z. Jovanović/Profimedia

 

 

Ističe da su oni koji su primili vakcinu protiv velikih boginja zaštićeniji od majmunskih boginja, što je dokaz da je virus stabilan.

Vakcina, koja štiti od boginja koje su srodne majmunskim, ima uticaj i posle nekoliko decenija. 

(Novosti)

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".