Od početka rata u Ukrajinu je sa Zapadnog Balkana, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, stiglo najviše plaćenika iz Hrvatske - 204 kojih su, navodno, 74 poginula, 79 ih je još na ratištu, a 51 je napustio Ukrajinu.

Printskrin

 


Iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu je otišlo 167 plaćenika od kojih je 51 poginuo, sa Kosova i Metohije je otišlo 156, a poginuo 61 plaćenik, iz Albanije je otišlo 150 plaćenika a život su izgubila 42 borca. Iz Crne Gore su u Ukrajinu stigla dva plaćenika od kojih je jedan poginuo.

Printskrin

 


Prema tim podacima, kako navodi skopski portal Plusinfo, u Ukrajini je registrovano 79 plaćenika iz Severne Makedonije od kojih je 21 poginuo.

Printskrin

 


U Ukrajinu je do sada stiglo skoro 7.000 stranih plaćenika od kojih je oko 2.000 poginulo, navodi rusko ministarstvo.

O ovim navodima oglasilo se i Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova. Prema njihovim rečima, podaci o plaćenicima iz Hrvatske deluju nerealno.

- Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova lična stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No, čini nam se neverovatnim da bi toliki broj naših državljana poginuo a da mi to ne znamo. Odnosno, da niko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa ni za izdavanje sprovodnice. Mogu reći da ni naša ambasadorka u Ukrajini, gospođa Anica Đamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin - rekao je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Iz Ministarstva spoljnih poslova oglasili su se sa dodatnim informacijama vezanim za ovu situaciju.

- MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Ambasada RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apelujemo na suzdržavanje od širenja nepoverenih informacija osetljive naravi, naveli su u MVEP-u.

Osim ministra spoljnih, i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kratko je rekao da nema informacije o pogibiji Hrvata u ratu u Ukrajini.

BONUS GALERIJA: Severodonjeck grad koji više ne postoji

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".