Film je snimljen po istinitim likovima i događajima, prvom presađivanju koštane srži koje važi za istorijski događaj u modernoj medicini. 

U institutu ''Vinča'' 1958. godine je šestoro mladih naučnika bilo izloženo nekontrolisanim dozama zračenja. 

- Meni su uvek najteže pripreme za snimanje, a najlepše mi je kad sve krene, jer radim ono za šta sam se spremao - rekao je novinarima Bjelogrlić, koji će "Lančanu reakciju" snimati u Sloveniji i Parizu.

Foto: ATA images

 

- Spletom nesrećnih okolnosti, film postaje užasno aktuelan u trenutku kada počinje da se snima. Ne bih voleo da zvučim previše cinično, ali zahvalan sam Putinu, ali jeste, cinično je. U stvari, ja mislim da smo svi mi koji živimo na prostorima Balkana i bivše Jugoslavije nekako znali da Hladni rat nikada nije bio završen, svet se tek sad suočava sa tim. Krenuo sam da radim ovaj film, jer sam znao da Hladni rat još uvek traje i da je samo menjao forme, sada se vratio u svoju originalnu najžešću formu, u period u kome ja pravim film. To je period striktne podeljenosti i straha od nuklearnog rata koji preti svaki čas da izbije. Mogućnost da se desi jedna velika nuklearna katastrofa, gde su se ljudi budili sa tom mišlju svakog dana kao i mi danas - kaže reditelj. Najvažnija scena u filmu snimljena je baš juče na setu, kad su u kadru bili Radivoje Raša Bukvić i Aleksis Manenti.

 

U ovom filmu će i Dragan Bjelogrlić poneti ulogu: 

- Nisam mogao da odolim a da ne igram Leku Rankovića. Razmišljao sam dugo. U principu ne volim da glumim kad režiram, imam to iskustvo iz serije "Senke nad Balkanom". Leka Ranković ovde nije velika uloga, to je jedna mala, ali upečatljiva rola.

Arhiv Jugoslavije postaće na četiri nedelje bolnica ''Kiri'' u Parizu. 

BONUS GALERIJA: Fotografije sa snimanja filma "Lančana reakcija"

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".