PRVI slučaj majmunskih boginja zvanično je registrovan danas u Srbiji, potvrdio je Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut dodavši da ih je u Srbiju doneo muškarac koji je došao iz Nemačke.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je navela da osobe mlađe od 40-50 godina mogu biti podložnije majmunskim boginjama jer nisu zaštićene vakcinacijom protiv velikih boginja koja je bila zastupljena dok ova bolest nije iskorenjena.

Virusolog Nada Kuljić Kapulica je ranije govorila o simptomima majmunskih boginja, i istkala je da klinički sliku obolelih nakon zaražavanja odlikuju povišena temperatura, jeza i bol u mišićima, dok se u kasnijem stadijumu bolesti javljaju osipi koji se razvijaju do krasti.

Ona je naglasila da mesta za paniku nema, jer, iako epidemija majmunskih boginja raste, taj virus je, za razliku od koronavirusa, stabilan i ne mutira tako lako, te do pandemije neće doći.

- Kod čoveka se vrlo lako prepozna da li se zarazio majmunskim boginjama, bez obzira na koji način se zarazio. Klinička slika ovih bolesnika je povišena temperatura, jeza, bol u mišićima i posle nekoliko dana javlja se osip, prvo imate makulu, pa rezikulu, zatim se to zagnoji pa imate krastu - kazala je Kuljić Kapulica.

Foto: Z. Jovanović/Profimedia

 

 

Na pitanje po čemu se ove boginje razlikuju u odnosu na varičele, doktorka je rekla da je osip kod majmunskih boginja u istom stadijumu - ili su sve kraste ili su sve pustule, a kod varičele su osipi u različitom stadijumu.

Prema njenim rečima, ova grupa virusa se potpuno razlikuje od koronavirusa.

Rekla je da su poks virusi stabilni i da ne mutiraju, već da je to samo jedan soj virusa koji daje bolest, tako da, poručila je, apsolutno nema mesta panici.

- Neće imati razmere kovida 19, ali će epidamija ovog virusa sigurno rasti, mora da se otkrije rezervoar virusa - zaključila je Kuljić Kapulica.

Kako se zaštititi od virusa?

Kod ove vrste boginja, bolesnik je zarazan tek kada se pojave simptomi. Inkubacija traje od pet do 14 dana, a kada se pojave simptomi, oboleli je jako zarazan jer iz svako ospe izlaze milioni čestica virusa.

Preventive nema i dovoljno je da se ljudi ponašaju normalno - da vode računa o higijeni, peru ruke i izbegavaju potencijalni kontakt sa zaraženima.

Foto: AP/CDC

 

 

(Novosti)

BONUS VIDEO

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".