Ministri odbrane NATO okupili su se danas na sastanku u Briselu kako bi razgovarali prvenstveno o jačanju snaga duž istočne granice Alijanse u kontekstu ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini.

Sastanak ministara odbrane održava se uoči samita NATO 29. i 30. juna u Madridu na kojem će članice pokušati da odrede kurs Alijanse za naredne godine.

Kao odgovor na rat u Ukrajini, NATO je razmestio više od 40.000 vojnika pod svojom direktnom komandom, uglavnom na istočnom krilu u okolini Rusije.

Foto: Profimedia

 

 

Generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao je da će saveznici odlučiti o mogućnostima njihovog dugoročnog angažovanja kako bi se osiguralo da NATO može da "odbrani svaki pedalj teritorije Alijanse", prenosi AP.

Nemačka je već najavila planove o jačanju angažovanja u Litvaniji, a Francuska želi da poveća prisustvo u Rumuniji gde planira razmeštanje 1.000 vojnika i tenkova do kraja godine.

Foto: Profimedia

 

 

Na današnjem sastanku u Briselu biće reči i o potrebi za većim vojnim izdvajanjima, najavio je Stoltenberg, kao i o nastojanjima Švedske i Finske da uđu u NATO.

Stoltenberg je takođe pozdravio odluku SAD da pošalju dodatnih milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini i poručio da su članice NATO spremne da nastave sa suštinskom podrškom toj zemlji.

FOTO GALERIJA: Sana Marin - premijerka Finske koja se zalaže za članstvo u NATO

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".