Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi doputovali su danas vozom u Kijev, na zajedničkom putovanju koje treba da naglasi njihovu podršku Ukrajini dok se bori protiv ruske agresije, prenosi Rojters.

Francuska televizija BFM TV je uživo prikazala snimak noćnog voza koji sa evropskim liderima stiže u ukrajinsku prestonicu, navodi britanska agencija.

Foto: Tanjug/AP

 

Očekuje se da lideri tri najveće zemlje Evropske unije danas tokom posete Kijevu pokažu svoju podršku Ukrajini, neposredno pred odluku Brisela o statusu ukrajinske kandidature za članstvo u Evropskoj uniji, navodi Rojters.

NJihova poseta, koja nije zvanično najavljena iz bezbednosnih razloga, dolazi dan pre nego što bi Evropska komisija trebalo da da preporuku o statusu Ukrajine kao kandidata za članstvo u EU, navodi britanska agencija.

Veruju u ukrajinsku pobedu

Francuska želi ukrajinsku vojnu pobedu nad Rusijom, kojom bi se ponovo uspostavio teritorijalni integritet zemlje, uključujući i Krim, koji je Rusija prisajedinila 2014, saopštio je Rojtersu danas francuski diplomatski izvor.


On je kazao da je na ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da definiše šta bi vojna pobeda mogla da podrazumeva.

Foto: Profimedia

 

 

FOTO GALERIJA: Poseta evropskih zvaničnika ratom zahvaćenoj Ukrajini

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".