Prvo se to dogodilo u maju kada su čak 137 deteta dobila stomačni virus tokom rekreativne nastave, zatim 13. juna kada su se tegobe javile među aleksandrovačkim osnovcima nakon ekskurzije, da bi se sada slična situacija dogodila i sa predškolscima iz Beogradu, a troje dece je i dalje hospitalizovano.

Prema saznanjima Blica, deca iz predškolske ustanove "Boško Buha" na Paliluli u Beogradu počela su loše da se osećaju tri dana od rekreativne nastave na Divčibarima. Čak 25 od 75 dece dobilo teške stomačne tegobe i temperaturu, dok su pojedini slučajevi zahtevali i stručnu pomoć.

Kako su iz PU "Boško Buha" potvrdili za list, nakon boravka na letovanju vrtićke dece na Divčibarima, čak 25 dece dobilo je simptome kao što su povraćanje, dijareja i visoka temperatura, i to samo tri dana nakon povratka za Beograd.

- Do sada je troje dece hospitalizovano i kod njih je potvrđena salmonela. Za ostale čekamo rezultate. Obavestili smo o tome Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu i Valjevu, rade se sve neophodne analize i svi očekujemo informaciju o uzroku tegobe kod dece - zvanično je saopšteno Blicu iz PU "Boško Buha".

Foto: Z. Knežević

 

Majka dečaka od 6,5 godina koji je među decom zaraženom ovim virusom, priča za Blic kako je za sada ipak samo pretpostavka da je do zaražavanja došlo tokom rekretivne nastave, međutim, da su simptomi salmonele kod njenog deteta postali vidljivi i intenzivno počeli nakon što se mališan vratio sa iste, tačnije u subotu uveče na nedelju. A nije bio jedini.

- Nadam se da će se utvrditi kako je do ovog zaražavanja došlo. Ja sama ne znam sa sigurnošću. Dete je malo, ono je pomenulo da su jednog jutra za doručak imali kajganu, ali to nije potpuno sigurno - govori majka i dodaje kako su joj i lekari nakon urađenih nalaza potvrdili da je u slučaju salmonela, iako nisu zasigurno mogli da kažu o kom tipu je reč.

Majka dalje ističe kako je sada detetu mnogo bolje, i da posle dva paklena dana, konačno mogu da odahnu i da se opuste, jer je, kako kaže, najgore prošlo.

- Detetu je u protekla dva dana bilo jako loše. Imalo je krvavu dijareju i temperaturu od 39,8. Međutim, sada je sasvim drugačija situacija i dete se mnogo bolje oseća. Jutros je ustao sam i to je veliki pomak - govori ona.

Pored njenog sina koji je dobio virus, još dvoje dece, njegovih vršnjaka koji su bili sa njim na rekreativnoj nastavi, ubrzo potom dobili su simptome salmonele i takođe su dovedeni na Institut.

- NJihovi nalazi još uvek nisu stigli i ne zna se da li je i kod njih u pitanju salmonela, međutim, oni su svi bili zajedno, a u simptomi su slični, tako da pretpostavljam da je i u njihovim slučajevima reč o salmoneli - govori majka.

Foto: Profimedia

 

List podseća da je 25. maja stigla je informacija da je čak 137 deteta, odnosno učenici 3. i 4. razreda, kao i troje nastavnika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobili su stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji, te su se usled tegoba vratili kući.

Kako su tada kazali roditelji, deca su najpre počela da se žale na bol u stomaku, ali situacija nije delovala ozbiljno sve dok nisu neki od njih dobili proliv i temperaturu.

Nedugo zatim, tačnije 13. juna gotovo identična situacija dogodila se i sa aleksandrovačkim osnovcima nakon ekskurzije u Niškoj Banji, kada se zbog stomačnih tegoba 76 učenika nižih razreda Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" javilo Domu zdravlja u tom gradu.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".